company blog

Mestna občina Nova Gorica
SPOROČILO ZA JAVNOST – Grad Rihemberk že v prvih dneh obiskan nad pričakovanji
Nova Gorica, 19. junij 2017

2017_06_15_GradRihemberk_foto_DV_31 2017_06_15_GradRihemberk_foto_DV_272017_06_15_GradRihemberk_foto_DV_26

Mestna občina Nova Gorica je skupaj s Krajevno skupnostjo Branik in številnimi krajani Branika minuli četrtek ponovno odprla grad Rihemberk za obiskovalce. S tem je narejen prvi pomemben korak k oživitvi gradu. Grad je očiščen, urejen je varen dostop. Zankrat si je mogoče ogledati predvsem zunanjost tega mogočnega objekta zotraj grajskega kompleksa, sčasoma pa upamo, da nam bo uspelo grad oživiti v celoti. Prav v ta namen sodelujemo v projektu Restaura, sredstva za nadaljnjo obnovo gradu pa iščemo tudi na drugih razpisih. Pri tem je izjemnega pomena sodelovanje domačinov, ki so si že doslej zelo prizadevali za odprtje gradu. Sodelovali so s prostovoljnimi akcijami pri čiščenju gradu, na otvoritvenem večeru pa so se predstavili s sejmom umetniških izdelkov in pogostitvijo obiskovalcev. Že zdaj so izrazili velik interes pri organizaciji kulturnih vsebin v grajskem kompleksu.
        Na otvoritvenem večeru se je predstavila skupina Svitar pod vodstvom Bojane Čibej, ki je pripravila srednjeveško obarvan program. Preko petsto obiskovalcev je uživalo v grajskem večeru, ki se je zaključil z ognjenim šovom. Izjemno dober obisk gradu se je nadaljeval tudi ob koncu tedna. V soboto si je grad ogledalo 77 obiskovalcev, včeraj pa kar 150. V prvi sezoni odprtja gradu je vstop v grajski komplek prost, plačljivi so samo vodeni ogledi, ki jih je mogoče naročiti pri lokalnem turističnem društvu. Grad je ob sobotah in praznikih odprt od 10. do 19. ure, ob nedeljah pa od 13. do 19. ure. Vodeni sprehodi po grajskem kompleksu so za predhodno najavljene obiskovalce možni tudi v drugih terminih. Za informacije in rezervacije obiskovalci lahko pokličejo na tel. št. 051 201 910 oziroma pišejo na elek. pošto grad.rihemberk@gmail.com.

foto: Boris Macarol

Novica je bila objavljena Tuesday, June 20th, 2017 ob 4:03 pm in spada v kategorijo Srednjeveski dogodki.

Post a Comment