company blog

Gita – glasbeniki

 

Eleonora Sobjeska z Rihemberka in Struge (Bojana Čibej) je profesionalna interpretatorka kulturne dediščine. Hkrati je tudi dama. Njena zgodba je nekaj posebnega, a tudipodobna zgodbam mnogih gospa zgodovine. Njeno življenje je v iskanju mladostne ljubezni ubiralo čudna in zapletena pota. Do danes je ostalo nepredvidljivo, čeprav je svoje želje izpolnila. Kot v pesmih, ki jih ob lahkotni spremljavi kitarske lutnje prepeva, se v njem še danes menjavajo neizpolnjeno hrepenenje, otožnost, veselje, upanje in vsa mnogotera čustva, ki so v srednjem veku in renesansi navdihovala stihe ljudskih pesnikov in trubadurjev. S svojim delom bi rada orisala drobec življenja glasbe skozi zgodovino današnje Slovenije in sveta. Ob kitarski lutnji prepeva v skupno štirinajstih jezikih.

Gita se je osnovala okoli sestre in brata, Bojane in Klemna Čibeja – Eleonore in Leonharda. Ljubezen do glasbe in njun talent sta zapuščina njunih starih staršev, ki so petju posvetili svoje življenje.

Delujeta pod okriljem zavoda Svitar, ki upravlja z renesančni gradom Struga na Dolenjskem. Sta del profesionalne skupine snovalcev renesančnega živega muzeja. Za namen sprejemov in predstavitev zgodovine gradov poleg slovenske ljudske glasbe včasih posežeta tudi po italijanski renesančni glasbi oziroma ljudskih pesmih štirinajstih različnih narodov.

V projektih ljudske, srednjeveške, renesančne in avtorske glasbe so se jima v preteklosti pridruževali različni glasbeniki. Gita je iz leta v leto rasla in se krepila. V letu 2017 v  Giti deluje 5 glasbenikov:

 

Eleonora – Bojana Čibej (glas, kitarska lutnja)

Leonhard – Klemen Čibej (cistra, glas, boben)

Viljem – Matevž Drenovec (flavte)

Herman – Matija Bartol (bobni, tamburin, zvončki)

Sibila – Šejla Usenik (fidel, violina)

 

 

V letu 2010 sta Eleonora in Leonhard izdala svojo prvo zgoščenko GITICE.

V letu 2016 je izšla promocijska zgoščenka Gite: Čas zlate ptice.

V letu 2017 je izšla promocijska zgoščenka Gite: Sončev krog.

 

Če pripravljate prireditev, sprejemodprtje razstavepojedinopraznovanje ali drug poseben dogodek, ki bi ga radi oplemenitili s staro slovensko glasbo, bo nastop Eleonore ali Gite po izkušnjah petih let Gitinega ustvarjanja izpolnil pričakovanja vas in vaših gostov. Gitina glasba, ki se dotakne sktitih kotičkov spomina in duše, vam bo ostala v prelepem spominu. Svoje goste jima zaupajo številni ponudniki vrhunskih gostinskih storitev kot tudi različne organizacije.

 

Kontaktirajte preko vmesnika in z veseljem vam ponudimo več informacij.