company blog

Živi muzej grad Struga

 

PROJEKT ŽIVI MUZEJ GRAD STRUGA SE JE PO 10 LETIH DELOVANJA DECEMBRA 2018 ZAKLJUČIL.

HVALEŽNI SMO ZA NEPRECENLJIVO IZKUŠNJO ŽIVLJENJA NA GRADU IN USPEŠNEGA RAZVOJA NAŠE DEJAVNOSTI V SVOJEM GRAJSKEM DOMU. ZARADI OBEH SMO PRIPRAVLJENI ZA VELIK KORAK NAPREJ.

 

SVITAR JE SPOMLADI LETA 2019 V UPRAVLJANJE PREVZEL GRAD RIHEMBERK, KJER NA NA PODLAGI BOGATIH IZKUŠENJ USTVARJA NOVE ZGODOVINSKE PROGRAME ZA OŽIVITEV GRADU.

S SVOJIMI GRAJSKIMI ZGODBAMI JE SVITAR REDNO PRISOTEN TUDI NA GRADU BOGENŠPERK IN NA GRADU RAKA, GOSTI PA TUDI PO MNOGIH DRUGIH LOKACIJAH.

 

SLEDEČE STRANI SLUŽIJO ZGOLJ ZA PRIKAZ SVITARJEVEGA DELA IN ZNANJA, KI STA NA POSEBNO ŽELJO PRENOSLJIVA NA DRUGE GRADOVE.

 

 

Kratka predstavitev gradu Struga

Grad je bil v dokumentih prvič omenjen leta 1254, kot posest gospodov Pletrskih. Ime Struga naj bi takraten dvor dobil zaradi izredno plitve struge reke Krke na tem mestu.

Grad Struga so po potresu leta 1511, na mestu poškodovanega dvora na visokem desnem bregu reke Krke, postavili gospodje Juriči, ki so na Kranjsko prišli iz Slavonije. V začetku 18. stoletja ga od njih pridobi družina Jelovšek, ki svojo zadnjo potomko poroči v družino predvojnih lastnikov gradu, družine Levičnik. Zadnji potomec g. Nikolaj Levičnik danes živi v Zagrebu. Današnji lastnik gradu so Terme Krka d.o.o. Več o bogati zgodovini gradu, ki se lahko pohvali z največjim številom arhivskega gradiva v dolini Krke, vam bomo izdali na ogledu Živega muzeja grad Struga.

 

Renesančna graščina je bila v 16. stoletju zgrajena v modernem, do takrat neznanem renesančnem slogu, popolnoma drugačnem od obzidanih srednjeveških temačnih gradov, ki so svoja jedra morali skrivati pred srednjeveškimi vpadi Turkov.

Enonadstropen objekt v obliki črke ”U” objema zaprt pravokoten atrij z arkadnim hodnikom. Grad ima dva stolpa, v enem je zapuščena kapela. Obramba graščine so zgolj debeli zidovi treh bivalnih kril in prednja obrambna stena, na katero je včasih vodil lesen mostič. Velika okna dopuščajo svetlobi v notranjost večjih in manjših soban gradu.

Zunanji izgled majhnega gradu se od 16. stoletja do danes, z izjemo manjših dozidav, skoraj ni spremenil. Vendar pa vas njegov zunanji izgled ne sme voditi do prezgodnjega sklepa, da debeli zidovi pred očmi ne morejo skrivati presenečenja!

 

 

Živi muzej grad Struga

Ogledi in gostije Gradu Struga so namenjeni skupinam nad 20 oziroma 30 oseb po predhodni najavi na GSM: 031 230 163 ali na e-mail:svitar@svitar.si.

Najavljenemu gostu graščaki s Struge nudijo novo doživetje, zaradi katerega je grad prepoznaven in obiskan kljub številnim prelepo obnovljenim gradovom v širši okolici. Novica o prepričljivih prijetnih programih se širi od ust do ust in naši gosti praviloma pripeljejo nove goste.

Zgodovino na Strugi namreč predstavljamo na edinstven, prisrčen način.

Vabljeni v živi muzej grad Struga, kjer boste z graščakinjo Eleonoro, trubadurjem Leonhardom, vitezom Barbom, hlapcem Rudijem in ostalimi dvorjani veščimi igre in glasbe stopili v zgodovino. Obisk boste preživeli aktivno, poučno in nasmejano. Potem, ko boste odhajali s Struge, boste ljubitelji zgodovine, umetnosti in novih znanj s sabo odnesli koš majhnih zanimivih drobcev naše zgodovine in presenečeno spoznanje o njeni lepoti.

 

 

V živem muzeju – domu gradnikov na Strugi lahko torej z zaključeno skupino družine, prijateljev, učencev ali poslovnih partnerjev v enem izletu  združite topel sprejem, zabavno druženje, igrano interaktivno predstavo, ljubezen do zgodovine, morda preizkus v viteških veščinah, užitek ob srednjeveški glasbi in plesu… v ogledu gradu, gostiji ali nepozabnem zgodovinskem poročnem slavju.

 

Obisk pri nas je primeren za vse skupine gostov, od vrtčevskih in šolskih otrok do izletniških in poslovnih skupin, ki bi radi videli in začutili, kako je v današnjem času zaživeti zgodovino.

 

 

Več o programih na gradu Struga.

 

 

Živi muzej dvorca Struga je lep primer:


- resnične oživitve slovenskega gradu,

- življenja na gradu v današnjem času,

- partnerstva med lastnikom gradu in zasebnim upravljalcem,

- živega muzeja z zgodbami in uprizoritvami zgodovine od srednjega veka do baroka, v katerih se na edinstven način prepletata igra in gostoljubje domačih graščakov.

 

 

 

Potek obnove in snovanje Živega muzeja:

Dolgoletno plodno sodelovanje v zgodovinskih programih s Termami Krka d.o.o. na gradu Otočec in želja po nadaljnjem trajnostnem razvoju sta botrovala ideji o vzpostavitvi živega muzeja na gradu Struga. Živi muzej je bil osnovan leta 2008. Ob podpisu pogodbe Svitarja s Termami Krka d.o.o. je stekla takojšnja obnova notranjosti gradu.

Prvim junijskim ogledom v letu 2008 je tako že sledila selitev obeh odgovornih izvajalcev Svitarja na sam grad Struga, odvoz neuporabnih stvari z gradu s pomočjo Hotelov Otočec in čiščenje prostorov, ki so bili vključeni v pogodbo o pet letnem Svitarjevem upravljanju gradu. Svitar je poleg treh prebivalcev v pritličju desnega krila gradu in Golfa Gradu Otočec postal tretji in večinski uporabnik gradu, kateri je edinstven tudi v tem, da je bil vso svojo zgodovino vedno naseljen.

 

Svitarjeva želja in cilj sta bila grad ponovno urediti v bivalno stavbo z izgledom in funkcijo izpred nekaj stoletij. K čiščenju in obnovi oziroma malo obsežnejšim vzdrževalnim delom sta bodoča gradnika pristopila sama in s pomočjo bližnjih, z lastnimi finančnimi sredstvi oziroma sredstvi zavoda. Oktobra 2008 so bile funkcije prostorov že opredeljene, vizija zgrajena in dela v grajski kuhinji, kovnici denarja in kovačnici končana. Decembra so bila osnovna dela zaključena tudi v zgornjem baročnem salonu, renesančni deželni pisarni in v orožarni.

Spomladi leta 2009 so oživeli še sprejemnica, baročna spalnica, grajska soba, delno pa tudi soba slovanske mitologije, pri katerih opremljanju so ustvarjalcema pomagali s svojim pohištvom iz Hotelov Otočec. S februarjem 2009 je Svitar pričel vabiti prve skupine obiskovalcev na pot skozi čas naših prednikov od srednjega veka do danes.

V letu 2010 sta se na gradu oblikovali Eleonorina renesančna poletna soba in grajska pivovarna z domačim pivom, ki danes, po selitvi, sicer deluje na Rojah pri Čatežu.

Leta 2013 se je na Strugi ob Eleonori izoblikovala nova ekipa obujevalcev zgodovine, bodisi pridruženih izkušenih obujevalcev, bodisi mladih domačinov, željnih izvirnega podajanja zgodovine.

Projekt Živega muzeja grad Struga je v nenehni rasti. S poklicno interpretatorko kulturne dediščine Bojano Čibej so bili v devetih letih obstoja najzaslužnejši za njegov napredek Matjaž Anžur, kovač Jožko Čudovan, družina Čibej, Mateja Kopina in mnogi drug prijatelji in sorodniki. je Svitar leta 2013 oplemenitil živi muzej s prenovljeno in na novo opremljeno Orožarno, z delujočo kovačijo, v kateri nastajajo replike viteških oklepov, s prelepo novo deželno pisarno in z lovskim salonom s trofejami Janka Kukca. Leta 2014 sta se uredili Eleonorina spalnica in v sodelovanju z raziskovalcem gradov Rokom Kranjcem Grajska soba.

Leta 2015 se je zaradi prostorskih potreb projekta izdelave replik oklepov protiturške vojske v Vojni krajini v večjem prostoru uredila nova kovačija.

Istega leta je Svitar pridobil status v javnem interesu ter delo članov usmeril v izobraževanje s področja zgodovine srednjega veka, renesanse in baroka ter srednjeveške glasbe.

Živi muzej danes na vpogled odpira 10 prostorov, v katerih nudi ozadje mnogoterim zgodbam iz zgodovine. Nekatere nam je z arhivskim delom pomagala oblikovati zgodovinarka Tina Balant.

Ostali prostori gradu so namenjeni Eleonori, ki na gradu živi. Po mnenju gostov, ki svoje misli zapisujejo v struško knjigo vtisov, pravi čar sobanam in zgodbam Struge dajejo prav graščaki – igralci in glasbeniki Svitarja – z zgodovinskimi imeni, ki goste sprejmejo na graduin jih popeljejo v preteklost.

 

 

Opis živega muzeja

 

 

V želji po čim boljših programih Svitar svoje sile polaga tudi v sodelovanje z drugimi srednjeveškimi skupinami iz Slovenije in tujine, ki nemalokrat obiščejo gospodo na Strugi in z njo priredijo bogate programe gostij za skupine struških gostov.