company blog

Igrani ogledi na Rihemberku

 

Za zahtevne goste, ki bi se radi spojili z zgodovino, se preizkusili skozi smeh in igro, smo na gradu Rihemberk razvili tudi igrane programe, po katerih je Svitar že prepoznaven med interpretatorji dediščine, upravitelji gradov in obujevalci grajske dediščine v Sloveniji.

Igrani ogledi promovirajo grad kot arhitekturni grajski biser. Promovirajo vse slovenske gradove, saj so ti bili upravna, vojaška, politična, gospodarska in kulturna središča razvoja naših takratnih dežel in družbe.

 

V jeseni 2019 lahko izberete med dvema različno bogatima igranima programoma, za vas pa pripravimo tudi novega, pripravljenega čisto po vaših željah.

 

 

1. Mogočni grad gospodov Rihemberških – Igrani ogled gradu Rihemberk z gospo Eleonoro

 

Rihemberk - Svitar - Potovanje v razcvet Rihemberka 2

Mogočni grad gospodov Rihemberških

 

Trajanje: 1 do 1,5 ure.

Nastopajoči: 1. Sprejme vas: Grajska gospa Eleonora rihemberška v srednjeveškem kostumu.

Cena: Odvisna od velikosti skupine. Za ceno in dodatne informacije nas lahko pokličete na tel. 031230163 ali pišite na svitar@svitar.si.

Primernost: Skupine odraslih.

 

Potek: Na interpretativnem sprehodu po gradu vam bo Eleonora v svojo igro in umetniške vložke ovila mnoge zgodovinske, naravne in arhitekturne zanimivosti gradu. Ob tem boste doživeli:

1. Sprejem gostov pred gradom Rihemberk ter pozdrav z zgodovino gradu in anekdotami.

2. Ogled gradu z Eleonoro, ki vas vplete v zgodbe iz zgodovine in narave začinjene z zanimivostmi.

3. Oblačenje viteza in dame ob zgodbi Rihemberških vitezov in njihovih vojaških sposobnosti.

4. Eleonorina pesem ob kitarski lutnji.

 

 

 

2. Potovanje v razcvet Rihemberka – Igrani doživljajski ogled gradu Rihemberk

Kako bi bilo živeti v koži grajskih gospodov in gospa?

 

Rihemberk - Svitar - Potovanje v razcvet Rihemberka 3-1

Rihemberk – Svitar – Potovanje v razcvet Rihemberka

 

Trajanje: 1,5 do 2 uri.

Nastopajoči: 2. Sprejmeta vas Eleonora Rihemberška in Ferdinand s Struge v avtentičnih replikah srednjeveških kostumov.

Cena: Odvisna od velikosti skupine. Za ceno in dodatne informacije nas lahko pokličete na tel. 031230163 ali pišite na svitar@svitar.si.

Primernost: Skupine odraslih ali otrok od 5. leta starosti.

 

Potovanje v razcvet Rihemberka je edinstveno, ker ni zgolj interpretativni ogled, niti zgolj animacijski sklop iger, temveč z razdeljevanjem vlog, opremljanjem in oblačenjem goste takoj ob prihodu povleče v zgodbo odkrivanja gradu kot aktivne soigralce pri preizkusih, odkrivanju zgodovine Rihemberka in razreševanju konfliktov/simpatij med protagonistoma, s katerimi se gosti identificirajo. Produkt je tudi dober primer prakse, kako lahko spremenimo ogled grajske stavbe, čeprav ruševine, kakršnih je v Sloveniji veliko, v slikovito doživetje.

Potovanje v razcvet Rihemberka gostu preko različnih metod interpretacije od umetniškega izražanja, vključevanja v tekmovanja do igre in raziskovanja… približa dediščino. Kostumirana igralca uporabljata rekvizite – na točke postavljene replike, s katerimi spodbujata individualno doživljanje in pomene snovne in nesnovne dediščine od srednjega veka do danes. Kljub domišljeni postavitvi gosti sprejmejo njuno vodenje kot lahkotno igranje, daleč od svojega sveta, znotraj rihemberškega trojnega obzidja, v svetu, kjer plemenitost in razigranost vedno zmagata.

 

Program:

1. Sprejem gostov pred gradom Rihemberk z zgodovino in hudomušnim zapletom

2. Sprehod po vzhodnem grajskem medzidju z zgodbo o strateški postavitvi in moči gradu

3. Tekmovanje pred vhodoma v notranje obzidje

4. Pesem Eleonore v grajskem parku

5. Kovanje srebrnega denariča v gospodarskem delu gradu

6. Izbor in oblačenje viteza in dame na grajskem dvorišču

7. Vzpon na grajski stolp s preizkusom plemenitosti

8. Dvorni ples

9. Zakuska na grajskem dvorišču

 

Potovanje v razcvet Rihemberka je nadgradnja Animiranega/Igranega ogleda gradu Struga, ki je bil v desetletju razvoja med sprejemanjem skupin gostov oblikovan v Živem muzeju grad Struga. V novembru leta 2018 je bil z izpitno nalogo Animiranim ogledom Živega muzeja grad Struga na 40 urnem izobraževanju European Association for Heritage Interpretation – Interpret Europe Slovenia pridobljen certifikat Vodnik interpretator. Igrani ogled sestavljen po lastnih izkušnjah z igrano interpretacijo in po načelih Thorstena Ludwiga, s katerimi preko pozicijskega stavka pojav ali objekt spreminjamo v doživetja, obiskovalcem nakazujemo pot do različnih pomenov ter spodbujamo globlje povezave z dediščino in skrbništvo nad njo, je bil jeseni 2019 postavljen na grad Rihemberk v skladu z grajskim prostorom, zgodovino gradu ter njegovo kulturno in naravno dediščino.

 

 

Po želji vam pripravimo tudi bogatejše programe s povezovanjem, goščenjem ali glasbo skupine Gita ter vanje vključimo vašo grajsko zgodbo.

 

Za informacije in naročila nas pokličite na tel. 031230163, pišite na svitar@svitar.si, ali kontaktirajte preko obrazca. Poslali vam bomo neobvezujočo ponudbo.

 

Your Name (required)

Your Email (required)

Subject

Your Message

 

GALERIJA FOTOGRAFIJ GRADU RIHEMBERK