company blog

Programi na gradu Struga

 

PROJEKT ŽIVI MUZEJ GRAD STRUGA SE JE PO 10 LETIH DELOVANJA DECEMBRA 2018 ZAKLJUČIL.

 

SVITAR JE SPOMLADI LETA 2019 V UPRAVLJANJE PREVZEL GRAD RIHEMBERK, KJER NA NA PODLAGI BOGATIH IZKUŠENJ USTVARJA NOVE ZGODOVINSKE PROGRAME ZA OŽIVITEV GRADU.

S SVOJIMI GRAJSKIMI ZGODBAMI JE SVITAR REDNO PRISOTEN TUDI NA GRADU BOGENŠPERK IN NA GRADU RAKA, GOSTI PA TUDI PO MNOGIH DRUGIH LOKACIJAH.

 

SLEDEČE STRANI SLUŽIJO ZGOLJ ZA PRIKAZ SVITARJEVEGA DELA IN ZNANJA, KI STA NA POSEBNO ŽELJO PRENOSLJIVA NA DRUGE GRADOVE.

 

Programi Živega muzeja grad Struga so edinstvena predstavitev zgodovine. Pripravimo vam različno igrane oglede, bogata zgodovinska slavja in gostije, team buildinge, oglede za vrtce in šole in drugo.

 

Grad Sreuga ni klasičen muzej. Predstavljen je skozi oči likov, ki so živeli na Kranjskem zadnjih petsto let. Opremljen je z doživljaji in izkušnjami življenja med grajskimi stenami. Zgodovino smo ovili z ljubeznijo do oskrbovanja gradu in prisrčno igro nastopajočih.

 

Struga je pri obiskovalcih naletela na lep odziv že od samega začetka, ko je bila urejenost še skromna. Pohvale gostov, naj se tičejo gostoljubja, predanosti delu, obširnih pripovedi o skupni zgodovini, animacijskih vložkov, profesionalnega nastopa in topline gradu, so najmočnejši zagon za nadaljnje delo.

Z veseljem je opaziti vračanje velikega števila skupin, ki bi ponovno radi doživeli zgodovino, se še bolj izobrazili o njej ali se prijetno počutili. Nekateri se vračajo na poslovna srečanja in športne igre, drugi na intimna praznovanja. Tudi ponudba jedi odraža pristnost tistega časa. Na Strugi zadovoljimo tudi gostov umetniški čut s čarobno staro glasbo skupine Gita in Eleonorinim glasom.

 

  

Za želene informacije nas prosimo kontaktirate preko vmesnika ali pokličite na GSM: 031 230 163 in nam zaupajte vaše želje.

Kliknite na fotografije za povečavo ali si oglejte GALERIJO ŽIVEGA MUZEJA.

 

 

KOMU SO PROGRAMI NAMENJENI:
Vsi programi na gradu Struga razen vnaprej predpisanih terminov za posameznike so namenjeni najavljenim zaključenim skupinam. Tako vam lahko naš zavod zagotovi prisotnost graščakov na gradu Struga na izbrani termin, primerno pripravo sprejema ter v primeru gostije organizacijo gostinstva s Hotela grad Otočec.

Do sedaj so nas obiskali različni gosti, ki jim prilagodimo programe:

 • domače in tuje izletniške skupine,
 • šole, vrtci, fakultete,
 • domače in tuje poslovne skupine,
 • uslužbenci javnih kulturnih in izobraževalnih ustanov, učitelji,
 • družine,
 • gostujoče skupine Slovencev v tujini,
 • invalidi.

 

 

SEZNAM PROGRAMOV:


PROGRAM A2 – ANIMIRAN OGLED GRADU STRUGA Z DVEMA GRAŠČAKOMA

 

Eleonora in vitez Barbo 2

Trajanje: 1,5 ure

Sprejmeta vas: Gospa Eleonora v spremstvu glasbenika Leonharda, viteza Barba, ali hlapca Rudija. Med nastopajočimi se razvije nadvse prijeten hudomušen dialog igre Struških likov. Ta ogled je najpogostejša različica programa na Strugi.

Cena: 8 €/ osebo pri skupini nad 30 oseb, oziroma pavšal 240,00 € za manjše skupine.

 

 1. Sprejem gostov pred gradom Struga in povabilo v atrij in pozdrav z zgodovino gradu in anekdotami o starih kranjskih običajih.

 

 1. Dobrodošlica na gradu, pri kateri obiskovalce v črni kuhinji pogostimo s koščkom kruha in salame ter s kozarčkom vina/soka, kot jih je bil pri nas stoletja nazaj za dobrodošlico vedno deležen vsak gost na gradu.

 

 1. Voden ogled gradu z nalogami in zanimivimi vprašanji za goste – Grad Struga je živi muzej. Vsaka od sob je ozadje zanimivim z zgodbam iz naše preteklosti. V spodnjem nadstropju nas čakajo še kovačija s kovaško pečjo, kjer vam lahko skujemo kavelj, in kovnica denarja, v kateri naskrivaj še vedno kujemo srednjeveške denariče in pripovedujemo zgodbo o čarovniji, ki se ji pravi denar. Ob prihodu v prvo nadstropje se gostje z gradniki sprehodijo od renesančne deželne pisarne z zgodbo o upravni ureditvi naših krajev in skozi lovski salon stopijo do baročne jedilnice z zgodbo o kostumografiji, čistoči in omiki v baroku. Eleonora v sprejemnici obrazloži običaje sprejemanja gostov na gradovih. Orožarna na Strugi ponuja pripoved o viteštvu in bojevanju. Najbolj bojevit gost se z našo pomočjo lahko obleče v viteški oklep

 

 1. Eleonorina pesem zaokroži ogled v Grajski sobi, kjer se gostje posedejo in prisluhnejo Eleonorini srednjeveški pesmi ob kitarski lutnji ter zgodbam o dolini reke Krke – dolini gradov.

 

Več o živem muzeju Grad Struga


 

PROGRAM A3 – ANIMIRAN OGLED GRADU STRUGA S TREMI ALI VEČ GRAŠČAKI

 

 

GS 18

Trajanje: 1,5 ure

Sprejmejo vas: Gospa Eleonora v spremstvu viteza Barba in glasbenika Leonharda ali hlapca Rudija. Bogatejša različica animiranega ogleda je namenjena skupinam, ki želijo še več igre med nastopajočimi, kot jo ponuja običajen Animiran ogled, ter skupinam nad 50 oseb, ki jih na ogledu delimo.

Cena: 10 €/ osebo pri skupini nad 30 oseb, oziroma pavšal 300,00 € za manjše skupine.

Program vsebuje enake elemente kot običajen Animiran ogled z dvema graščakoma.

 

 

PROGRAM A1 – ANIMIRAN OGLED GRADU STRUGA Z ELEONORO OZIROMA ENIM GRAŠČAKOM

 

Eleonora s Struge 1-1

Trajanje: 1,5 ure

Sprejme vas: Gospa Eleonora. program izvajamo izjemoma in samo za skupine pod 30 oseb.

Cena: 8 €/ osebo, oziroma pavšal 160,00 € za manjše skupine.

Program vsebuje enake elemente kot običajen Animiran ogled z dvema graščakoma, brez prikaza kovanja v kovačiji.

 

 

PROGRAM C1: DOŽIVLJAJSKI OGLED STRUGE – Z DVEMA DELAVNICAMA

 

DSC02616 (1)

Trajanje: 2 uri

Sprejmejo vas: Gospa Eleonora in vitez Barbo ali trubadur Leonhard ali hlapec Rudi.

Cena: 11 €/osebo za skupine nad 30 oseb oziroma pavšal 330 € za manjše skupine.

 

Program je nadgradnja programa A2 – Animiranega ogleda, z dodatkom dveh delavnic. Doživljajski ogled gosta intenzivno vključi v struško pripoved zgodovine.

Ogled je sestavljen kot tekmovanje in goste nemudoma povlečemo v preizkus primernosti za življenje na gradu in tekmovanje v reševanju zgodovinskih ugank. S pravilnimi odgovori na vprašanja, ki jih zastavimo v vseh sobah, si gosti pridobijo možnost za zmago in kovanje denariča v grajski skrivni kovnici. Zadnje vprašanje določi zmagovalca.

 

 1. Sprejem gostovpred gradom Struga in povabilo v atrij in pozdrav z zgodovino gradu in anekdotami o starih kranjskih običajih.

 

 1. Dobrodošlica na gradu, pri kateri obiskovalce v črni kuhinji pogostimo skoščkom kruha in salame ter s kozarčkom vina/soka, kot jih je bil pri nas stoletja nazaj za dobrodošlico vedno deležen vsak gost na gradu.

 

 1. Tekmovanje v metu sekiric in podkvicna grajskem dvorišču.

 

 1. Voden ogled graduz nalogami in zanimivimi vprašanji za goste – Grad Struga je živi muzej. Vsaka od sob je ozadje zanimivim z zgodbam iz naše preteklosti. V spodnjem nadstropju nas čaka še kovačija s kovaško pečjo. Ob prihodu v prvo nadstropje se gostje z gradniki sprehodijo od renesančne deželne pisarne z zgodbo o upravni ureditvi naših krajev in skozi lovski salon stopijo do baročne jedilnice z zgodbo o kostumografiji, čistoči in omiki v baroku. Eleonora v sprejemnici obrazloži sprejemanje gostov na gradovih. Orožarna na Strugi ponuja pripoved o viteštvu in bojevanju. Najbolj bojevit gost se z našo pomočjo lahko obleče v viteški oklep.

 

 1. Delavnica renesančnega plesav sprejemnici goste razgiba in jim predstavi ples iz zgodovine.

 

 1. Eleonorina pesem in določitev zmagovalca - ogled zaključimo v grajski sobi, kjer se gostje posedejo in prisluhnejo Eleonorini srednjeveški pesmi ob kitarski lutnji ter zgodbam o dolini reke Krke – dolini gradov.

 

        6. Kovanje denariča v skrivni grajski kovnici za zmagovalca.

 

 

PROGRAM A4 ali C1 – ANIMIRAN ALI DOŽIVLJAJSKI OGLED GRADU STRUGA ZA OTROKE VRTCEV IN ŠOL TER ZA DRUŽINE

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trajanje: 1,5 oziroma 2 uri

Sprejmeta vas: Gospa Eleonora in vitez Barbo ali trubadur Leonhard ali hlapec Rudi.

Cena: 7 €/ osebo, oziroma 11 € / otroka

Ogled je posebej prilagojen starosti otrok tako, da gradniki na zanimiv, izkustven in otrokom razumljiv način približajo našo zgodovino mladim umom in jim jo naredijo nadvse privlačno. V našem muzeju se otroci vseh predmetov lahko dotaknejo, jih preizkusijo, sedejo na stare stole, skujejo kovanček, preizkusijo oklep ali čelado… skratka izvejo marsikaj zanimivega o naših prednikih in zgodovini, česar v učnem načrtu ni najti.

 

 1. Sprejem otrok pred gradom Struga. Otroke nemudoma povlečemo v preizkus primernosti za življenje na gradu in tekmovanje v reševanju zgodovinskih ugank. S pravilnimi odgovori na vprašanja, ki jih zastavimo v vseh sobah, si šolarji pridobijo možnost za zmago in kovanje denariča v grajski skrivni kovnici.

 

 1. Dobrodošlica na gradu. Ogled pričnemo v grajski črni kuhinji, kjer otroke pogostimo s koščkom kruha in salame ter s kozarčkom soka, kot jih je bil pri nas stoletja nazaj za dobrodošlico vedno deležen vsak gost na gradu.

 

 1. Voden ogled gradu z nalogami in zanimivimi vprašanji za otroke. Vsaka od sob je ozadje zanimivim z zgodbam iz naše preteklosti. V spodnjem nadstropju nas čaka še kovačija s kovaško pečjo, ki jo bomo zakurili in skušali skovati čarobni kavelj. Ob prihodu v prvo nadstropje se otroci z gradniki sprehodijo od renesančne deželne pisarne z zgodbo o upravni ureditvi naših krajev in skozi lovski salon stopijo do baročne jedilnice z zgodbo in vprašanji o kostumografiji, čistoči in omiki v baroku. Eleonora v sprejemnici obrazloži sprejemanje gostov na gradovih in pisanje. Orožarna na Strugi ponuja pripoved o viteštvu in bojevanju. Eden od pogumnih otrok se z našo pomočjo lahko obleče v viteški oklep. V grajski sobi, kjer se gostje posedejo in prisluhnejo Eleonorini srednjeveški pesmi ob kitarski lutnji ter zgodbam o dolini reke Krke – dolini gradov. Tukaj najdemo zmagovalca

 

 1. Kovanje novčiča v kovnici denarja, v kateri naskrivaj še vedno kujemo srednjeveške denariče in pripovedujemo zgodbo o čarovniji, ki se ji pravi denar, je zadnje dejanje ogleda Živega muzeja.

 

        5. V okviru Doživljajskega ogleda priredimo za otroke dve delavnici izmed naslednjih delavnic: ples, met sekiric, met podkvic, kovanje kavlja.

 

 

PROGRAM A5 – DOŽIVLJAJSKI OGLED GRADU STRUGA ZA GOSTE S POSEBNIMI POTREBAMI 

 

Grad Struga 2017 -1

Trajanje: 2 uri

Sprejmejo vas: Gospa Eleonora in vitez Barbo ali trubadur Leonhard ali hlapec Rudi.

Cena: Po dogovoru glede na značaj in velikost skupine.  Za skupine nad 30 oseb.

 

Doživljajski ogled je posebej prilagojen otrokom in odraslim z različnimi posebnimi potrebami. Vsebuje veliko glasbe, zato ga izvedemo člani glasbene skupine Gita, in plesa ter izkustev in zgodb ob sprehodu skozi grad.

Za ogled celotnega muzeja je potreben prehod po stopnicah v prvo nadstropje. Na gradu smo velikokrat gostili tudi skupine otrok s cerebralno paralizo, katerim smo prilagodili program in uprizorili ter jih vključili v našo zgodbo v atriju in v spodnjih prostorih gradu.

 

Za skupine po želji priredimo tudi različne delavnice na temo gradov. Kontaktirajte nas preko vmesnika in oblikovali bomo program glede na potrebe in želje skupine.


 

PROGRAM B1: ANIMIRAN OGLED GRADU STRUGA Z UGANKO VRATISLAVOVE OPOROKE – LOKOSTRELSTVOM

 

grad_struga_poroka-226-1

Trajanje: 2 uri

Sprejmeta vas: Gospa Eleonora in vitez Barbo ali trubadur Leonhard ali hlapec Rudi.

Cena: Po dogovoru glede na značaj in velikost skupine.  Za skupine nad 30 oseb.

 

Pomagajte Eleonori rešiti njeno prekletstvo – program zajema sprejem gradnikov z dobrodošlico v grajski kuhinji in ogled gradu pospremljen s številnimi zgodbami iz naše preteklosti. Nadgrajen je z zgodovinsko uganko, s katero gradnika animirata goste in s preizkusom v lokostrelstvu. V nagradi zmagovalca tiči odgovor na uganko!

 

 

PROGRAM B2: ANIMIRAN OGLED GRADU STRUGA S PREIZKUSOM V ŠTIRIH VITEŠKIH VEŠČINAH

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trajanje: 2 – 3 ure

Sprejmejo vas: Gospa Eleonora, vitez Barbo in trubadur Leonhard ali hlapec Rudi. Število gradnikov prilagodimo številčnosti skupine, številu iger in vašim željam.

Cena: Po dogovoru glede na značaj in velikost skupine.  Za skupine nad 30 oseb.

 

Program vsebuje vse elemente A3 Animiranega ogleda s tremi graščaki in preizkuse v 4 veščinah za vse goste:

- Streljanje z lokom,

- metanje sekiric v leseno tablo,

- metanje podkvic,

- ciljanje glinenih čaš.

Katero koli od veščin lahko nadomestimo z animacijo renesančnega plesa, delavnico oblačenja viteza, kovanja žeblja ali denariča…

 

Kontaktirajte nas preko vmesnika in oblikovali bomo ponudbo glede na številčnost skupine in vaše želje.

 

 

PROGRAMI D – ZGODOVINSKE GOSTIJE

 

GITA, foto Alenka Peterlin - 16 -3

Zgodovinske gostije pripravljamo v sodelovanju z lastnikom gradu – Termami Krka d.o.o. V naši organizaciji sta lokacija in zgodovinski program, v njihovi domeni pa je celotna gostinska ponudba. Če bi radi doživeli grad in zgodovino tudi skozi kulinarični užitek, nas kontaktirajte nas preko vmesnika in nam povejte vaše želje. Povezali vas bomo tudi z glavnim kuharjem iz Hotela grad Otočec, ki vam bo pripravil želene jedi.

Jedilniki zgodovinskih pogostitev.

 

Trajanje: 2 – 4 ure

Sprejmejo vas: Eleonora sama ali v spremstvu Borimira, Leonharda in drugih glasbenikov, spletičen ali oprode. Število gradnikov prilagodimo številčnosti skupine, izbrani živi glasbi, izbrani animaciji in vašim željam.

Program vključuje kratek animiran ogled in goščenje z glasbo med pogostitvijo.

 

 

D1: GOSTIJA Z ELEONORO – SPREJEM Z ANIMIRANIM OGLEDOM ALI GLASBO IN PROGRAMOM MED GOSTIJO

Grajska gostija je tudi lahko zgodovinsko doživetje. Z Eleonoro samo ali Eleonoro v družbi drugih grajskih glasbenikov pa bo postala tudi duhovno in čustveno doživetje. Eleonora Sobjeske z Rihemberka in Struge je dama. V srednjeveških ljudskih in renesančnih pesmih številnih narodov, ki jih ob svoji lahkotni spremljavi kitarske lutnje prepeva, se prepletajo otožnost, veselje, upanje in vsa mnogotera čustva, ki so v srednjem veku in renesansi navdihovala ljudske pesnike in trubadurje. Eleonorina glasba je preprosto drugačna. Kontaktirajte nas preko vmesnika.


grad_struga_poroka-210

 

D3 : GOSTIJA S TREMI GRAŠČAKI – SPREJEM Z ANIMIRANI OGLEDOM ALI Z GLASBO IN PROGRAMOM MED GOSTIJO 

Eleonori se pri izvajanju stare glasbe pridružuje njen brat, lepi trubadur Leonhard della Torre, vešč renesančnega inštrumenta cistre. Skupaj dajeta zgodovinskim melodijam magičnost, oplemeniteno s posebnim čarom Eleonorinega glasu. Eleonora in Leonhard izvajata srednjeveško ljudsko glasbo z območja današnje Slovenije, srednjeveško evropsko glasbo ter renesančno italijansko glasbo.

Več o glasbenem programu lahko preberete pod zgornjim zavihkom Gita oziroma srednjeveška glasba in tamkajšnjih podmenijih.

 

20160619_DSC_6391

 

PROGRAM E – ZGODOVINSKA SLAVJA Z GOSTIJO

Skupina Svitarjevih prebivalcev Struge pravzaprav zacveti v takšnih programih. V organizaciji slavij s povitezitvami, podelitvami, obredji s starimi običaji, darili… prideta do izraza profesionalnost igre in prisrčna izvedba protokola. Programi različnih obletnic, rojstnih dni, slavnostnih podelitev… so lahko sestavljeni zgolj iz sprejema, ali pa programe za slavja sestavimo iz večih naših zgornjih programov, po vaših željah. Pomagamo vam tudi pri izdelavi vabil in daril za povabljence.

Vaš praznik je izjemnega pomena tako za vas, kot tudi za nas. Na temeljih svojega zgodovinskega znanja in igralskih sposobnosti gradimo na spoštljivem in prijaznem odnosu do slavljenca in njegovih gostov. Če vam je zgodovinska popestritev tega dogodka povšeči in bi se radi podali čim globlje v zgodovino, hkrati pa še vedno čutili prijetno profesionalnost gostiteljev, je slavje na gradu Struga prava izbira.

Dogodek bomo v celoti sestavili po vaših željah. Ponavadi naši gosti izbirajo sprejem, kratek ogled, kakšno veščino za svoje goste… najpomembnejši pa so v programu stari kranjski običaji, obredi, s katerim se počasti slavljenca, mu podeli zasluge za dosedanje delo, ga napoti v nadaljnje življenje, ga obdari z uroki za srečo, blagostanje… Pripravimo vam tudi gostijo in program z glasbo ob njej, po želji tudi oblečemo kakšnega izmed gostov v zgodovinski kostum in sprejmemo v svoj dvor…

 

grad_struga_poroka-211 (1)

 

 

E2: GRAJSKA PRAZNOVANJA OTROŠKIH ROJSTNIH DNI

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Želite, da vaš otrok postane na svoj rojstni dan pravi graščak na gradu Struga?

Otroci so posebej dojemljivi za aktivno doživljanje zgodovine. Na gradu Struga se na svojem slavju vaš malček lahko prelevi v princa ali princesko in postane del našega dvora. Otroški rojstni dan napolnimo z različnimi igrami in veščinami primernimi starosti otroka ter mu pričaramo nepozabno doživetje.

 

 

E3: ZGODOVINSKE POROKE

 

grad_struga_poroka-039

Vrhunec organizacije slavij na Strugi predstavljajo zgodovinske poroke. Pripravimo jih na posebno željo mladoporočencev, z dovoljenjem Term Krka d.o.o. Program zgodovinske poroke s sprejemom, obredom in gostijo pripravimo posebej po želji naročnika. Vsaka izmed porok, ki smo jo imeli čast pripraviti na Strugi je bila drugačna. Naš program združuje zgodovino in do potankosti pripravljeno goščenje s programom. Kontaktirajte nas preko vmesnika in se dogovorite za sestanek na Strugi.

 

 

 

Vsi programi na gradu Struga so zastavljeni tako, da vsebujejo izkušnjo, spodbujanje kreativnosti, spoznavanje lastne dediščine in svojih prednikov, narodne zavesti, razvoj duhovnosti; predvsem pa človeka na doživet način izobrazijo in poučijo o marsikaterih mehanizmih, zaradi katerih bo lahko spoznal in tudi razumel renesančno in baročno miselnost.

 

Ljudje se radi vračamo k svojim koreninam, še posebno, če nam jih nekdo pomaga imeti rad.

 

 

DODATNA PONUDBA K PROGRAMOM

Vsakega od programov po želji lahko obogatitePo želji k sodelovanju povabimo tudi druge najboljše domače in tuje zgodovinske skupine z najrazličnejšimi znanji.

Tako vam zahtevnejšim gostom znotraj enotne struške zgodbe kot dodatne ponujamo tudi naslednje vsebine:

 • Mečevalski dvoboji ali sprejem vitezov v oklepih.
 • Animacija z zgodovinskimi plesi.
 • Dvorni norčki.
 • Ognjeni šov.
 • Darila za goste.

Pri povpraševanju se priporočamo za vse vaše želje; program bi namreč radi sestavili in oblikovali tako, da vam bo dogodek ostal v kar najlepšem spominu.

 

Z zgodovinskimi programi, ki niso vezani na grad Struga, gostimo tudi po drugih lokacijah. Če želite zgodovinsko animacijo in že imate priljubljeno lokacijo, nas lahko povabite k izvedbi programa za vas in vaše goste.

 

Za dodatne informacije nas kontaktirate preko vmesnika.