company blog

Zgodovinski liki na Strugi

 

PROJEKT ŽIVI MUZEJ GRAD STRUGA SE JE PO 10 LETIH DELOVANJA DECEMBRA 2018 ZAKLJUČIL.

 

SVITAR JE SPOMLADI LETA 2019 V UPRAVLJANJE PREVZEL GRAD RIHEMBERK, KJER NA NA PODLAGI BOGATIH IZKUŠENJ USTVARJA NOVE ZGODOVINSKE PROGRAME ZA OŽIVITEV GRADU.

S SVOJIMI GRAJSKIMI ZGODBAMI JE SVITAR REDNO PRISOTEN TUDI NA GRADU BOGENŠPERK IN NA GRADU RAKA, GOSTI PA TUDI PO MNOGIH DRUGIH LOKACIJAH.

 

SLEDEČE STRANI SLUŽIJO ZGOLJ ZA PRIKAZ SVITARJEVEGA DELA IN ZNANJA, KI STA NA POSEBNO ŽELJO PRENOSLJIVA NA DRUGE GRADOVE.

 

Eleonora sobjeska z Rihemberka in Struge (Bojana Čibej – direktorica zasebnega zavoda Svitar, avtorica scenarijev programov za goste, poklicna krajinska arhitektka, pevka in interpretatorka kulturne dediščine…)

Gospa Eleonora s Struge, duša gradu, grajska dama podnevi in ponoči, gospodarica in vestalka… katere nastop  je zagotovilo za pestro doživetje na Strugi.

 

 

 

Leonhard della Torre (Klemen Čibej – trubadur in vitez)

Eleonorin brat (tudi v današnjem času), ki ga pot večkrat prinese na grad Struga. V skupini Svitarja z Eleonoro vodi zgodovinske programe na Strugi in prireditve na drugih gradovih ter z njo uglasblja in preigrava srednjeveško ljudsko in evropsko glasbo, ki je odlična dopolnitev struškim programom, različnim kulturnim dogodkom, sprejemom in večerjam.

Programi z  Leonhardom so obarvani z glasbo in viteštvom obenem.

 

 

 

Klemen Barbo grof von Waxenstein (Klemen Barbo – vitez, ki se je pred kratkim ustavil na Strugi, da preveri Eleonoro v imenu njenega brata)

Vitez Barbo svoje ogorčenje nad žensko samovoljo mili z izjemnim občutkom za lepoto modernih dam…

 

 

 

Rudi – Rudolph von Paradeiser (Blaž Klemenčič – hlapec)

Rudi osvaja srca gostov s svojo žalostno zgodbo. Trdi namreč, da je sin grofa Paradeiserja, ki je bil ob rojstvu med uporom na gradu Mehovo po krivici zamenjan s sinom služkinje. Zahteva pravico do Struge.

 

 

 

Ostali graščaki struškega dvora in hkrati Svitarjeve skupine za srednjeveško glasbo:

Viljem (Matevž Drenovec)

Herman (Matija Bartol)

Sibila (Šejla Mujič)

 

 

 

Druga struška in tuja gospoda (ožji sodelavci Svitarja in sodelujoče skupine za oživljanje zgodovine)

Za goste, ki bi radi v zgodovino stopili v salvi mušket in topov, grajskih iger in ugank, mečevanja in ognjenega spektakla, prirejamo programe v sodelovanju z domačimi in tujimi skupinami in posamezniki kot so Žonglerska skupina Čupakabra, Društvo vitezova Zlatnog Kaleža, Celjski vitezi Reda zmaja, Jean Luc, Corporal…