company blog

Zgodovinski liki na Strugi

 

 

Eleonora sobjeska z Rihemberka in Struge (Bojana Čibej – direktorica zasebnega zavoda Svitar, avtorica scenarijev programov za goste, poklicna krajinska arhitektka, pevka in interpretatorka kulturne dediščine…)

Gospa Eleonora s Struge, duša gradu, grajska dama podnevi in ponoči, gospodarica in vestalka… katere nastop  je zagotovilo za pestro doživetje na Strugi.

 

 

 

Leonhard della Torre (Klemen Čibej – trubadur in vitez)

Eleonorin brat (tudi v današnjem času), ki ga pot večkrat prinese na grad Struga. V skupini Svitarja z Eleonoro vodi zgodovinske programe na Strugi in prireditve na drugih gradovih ter z njo uglasblja in preigrava srednjeveško ljudsko in evropsko glasbo, ki je odlična dopolnitev struškim programom, različnim kulturnim dogodkom, sprejemom in večerjam.

Programi z  Leonhardom so obarvani z glasbo in viteštvom obenem.

 

 

 

Klemen Barbo grof von Waxenstein (Klemen Barbo – vitez, ki se je pred kratkim ustavil na Strugi, da preveri Eleonoro v imenu njenega brata)

Vitez Barbo svoje ogorčenje nad žensko samovoljo mili z izjemnim občutkom za lepoto modernih dam…

 

 

 

Rudi – Rudolph von Paradeiser (Blaž Klemenčič – hlapec)

Rudi osvaja srca gostov s svojo žalostno zgodbo. Trdi namreč, da je sin grofa Paradeiserja, ki je bil ob rojstvu med uporom na gradu Mehovo po krivici zamenjan s sinom služkinje. Zahteva pravico do Struge.

 

 

 

Ostali graščaki struškega dvora in hkrati Svitarjeve skupine za srednjeveško glasbo:

Viljem (Matevž Drenovec)

Herman (Matija Bartol)

Sibila (Šejla Mujič)

 

 

 

Druga struška in tuja gospoda (ožji sodelavci Svitarja in sodelujoče skupine za oživljanje zgodovine)

Za goste, ki bi radi v zgodovino stopili v salvi mušket in topov, grajskih iger in ugank, mečevanja in ognjenega spektakla, prirejamo programe v sodelovanju z domačimi in tujimi skupinami in posamezniki kot so Žonglerska skupina Čupakabra, Društvo vitezova Zlatnog Kaleža, Celjski vitezi Reda zmaja, Jean Luc, Corporal…