company blog

Ana Maksimila in Jurij z Bogenšperka

Grad Bogenšperk, 14.4.2013

Visoki obisk na gradu Bogenšperk.

Baronica Ana Maksimila Valvasor (Bojana Čibej – Svitar) in Grajski oskrbnik hlapec in kranjski strelec Jurij z Bogenšperka (Matjaž Anžur – TD Sokol I Tabor) sta tokrat na Bogenšperku ob sprejemu skupine gostov iz Krškega doživela nemajhno presenečenje.

Ne samo, da ju je po dolgem času obiskal sam gospodar in mož baron Janez Vajkard Valvasor. Jurij je imel obilo težav, ko je pred grad ob Valvasorju stopila tudi njegova žena – druga gospa Ana Maksimila (ga. Sonja Levičar, koordinatorka OI JSKD Krško) s hčerko Konstanco.

Barok je bigamijo poleg prešuštva, incesta, preklinjanja in čarovništva obravnaval kot smrtni greh. Valvasor je ob izjemni razgledanosti, ki se je najžlahtneje odrazila leta 1689 ob izidu njegove deželne kronike Slava vojvodine Kranjske, odlično zaigral nevedneža. Najbolje sta se znašli obe baronici Ani Maksimili.

Jurij in Ana sta goste skozi pripoved bogenšperškega muzeja in življenja v baroku podučila in hkrati od srca nasmejala. Animiran ogled z njima se je zopet izkazal kot dober program za skupine odraslih.

Sicer pa kostumirana lika v prihodnjih mesecih na Bogenšperku pričakujeta številne skupine vrtčevskih in šolskih skupin, ki ju vsako leto z veseljem obiščejo v zgodbi Janeza Vajkarda Valvasorja.

 

Več o Bogenšperku in ponudbi Javnega zavoda Bogenšperk: http://www.bogensperk.si/

 

Novica je bila objavljena Monday, April 15th, 2013 ob 9:16 am in spada v kategorijo Splošno.

Post a Comment