company blog

Grad Struga – nova deželna pisarna

Na gradu Struga smo preuredili deželno pisarno.

Prelepa novo renesančna soba bo s pomočjo zadnjega potomca nekdanjih lastnikov Struge, gospoda Nikolaja Toussainta Levičnika, v prihodnjih mesecih počasi postala čuvajka zgodbe o graščakih gradu – družinah Jurič in Jelovšek pl. Fichtenau.

Po potresu leta 1511 je bilo poslopje stolpa, stoječega v enem od vogalov današnjega gradu, na novo zgrajeno v takrat novem in modernem renesančnem slogu. Renesančno stavbo je v 16. stoletju postavila premožna slavonska plemiška družina Jurič, natančneje Karel pl. Jurič. Govora je o vojaškem plemstvu, saj je bil Karel blagajnik in upravnik hrvaških in obmorskih mejnih okrajev, oziroma generalni intendant v teh krajih službujočih vojnih enot. Njegov sin Jurij pl. Jurič, je vršil podobno službo kot njegov oče, poleg tega pa je bil volilno-knežni obrist Bavarskih ”hačirjev”, torej polkovnik telesne straže bavarskih volilnih knezov (T. Levičnik, 1973: Grad Struga – Posvečeno spominu na struške graščake).

Kdaj je bila družina sprejeta v Kranjske deželne stanove, kako je dobila baronat in še mnogo drugih zanimivosti o struških, boste odslej izvedeli ob obisku gradu Struga.

več o sobah našega živega muzeja

 

 

Novica je bila objavljena Wednesday, June 12th, 2013 ob 12:57 pm in spada v kategorijo Grad Struga.

Post a Comment