company blog

300 let tolminskega punta

Tolmin, 5 in 6. julij 2013

Vabimo vas na veliko prireditev Puntarski dnevi!

Zgodovinski program v režiji zavoda Svitar se bo z gosti iz tujine pričel v soboto 6.7.2013 ob 15h.

Uradna stran prireditve: http://puntarskidnevi.si

 

Kmetje in trgovci so na semanji dan postavili svoje pridelke in izdelke na prodaj mestni gospodi, kot že pred 300 leti, da bi zaslužili za svoj vsakdanjik v času slabih letin. Tržni dan je kljub vsemu vedno bil vesel dogodek, priložnost za dober posel in druženje.

Obiščeta ga tudi grof Jakob Anton Coronini s svojo ženo Tadejo Lanthieri, da bi si oddahnila na svežem zraku tolminskega gospostva, pozdravila domačine in preverila upravljanje svojih posestev.

Edina senca je Jakob Bandelj, tiranski davkar, ki po tolminskih ulicah pobira cesarski davek. Neizprosen je, ne uide mu noben pretekli dolg in pri cesarskem opravilu ga ne more ustaviti nihče, niti grofovski par.

Tolminski puntarji se na videz mirno zbirajo. Ker so Bandlja na praznik pričakovali med trgovci, so vodje že postavili svoj tabor na Brajdi. V njihovi družbi boste pod baročnimi šotori spoznali življenje v taboru, si ogledali njihovo urjenje v bojevanju, streljanje z mušketami, sabljanje, najbolj drzni se boste lahko v tem tudi preizkusili, tisti v kostumih se jim boste lahko celo pridružili na pohodih po mestu. Otroci se bodo lahko udeležili zgodovinskih iger, medtem ko bo za radovednejše odrasle v taboru potekale delavnice kostumografije, kovaštva…

Bandelj domačim vodjem ni ostal dolžan pri previdnosti. Peščica cesarjevih vojakov previdno spremlja dogajanje sejma iz svojega tabora na Brajdi ne daleč stran. Tudi oni vas vabijo, da spoznate življenje poklicnega vojaka v taboru, njegovo usposabljanje, prikaze bojev s strelnim in hladnim orožjem. Med njimi vas bo sprejel puškar orožar z razstavo replik zgodovinskega orožja…

Navidezni mir, ki ga v obeh taborih vzbujajo različne baročne igre, kalijo manjši izgredi puntarjev. Bo ob Bandljevi nesramnosti večer minil brez upora?


 

 

 

Novica je bila objavljena Tuesday, July 2nd, 2013 ob 8:06 am in spada v kategorijo Splošno.

Post a Comment