company blog

Na Puntarskih dnevih slavili zmago!

Puntarski dnevi 5. in 6. 7.2013

Z zgodovinskim programom v scenariju in režiji našega zavoda Svitar, je bila 300. obletnica tolminskega punta uspešna! V našem najverjetneje največjem letošnjem projektu je sodelovalo skoraj 90 nastopajočih v baročnih kostumih pred 4000 obiskovalci.
V veliko čast nam je, da smo imeli priložnost sooblikovati dogodek, na katerega so Tolminci daleč od vsega najbolj ponosni in ki se ga bomo nastopajoči spominjali še dolgo v prihodnost.

 

Puntarski dnevi v Tolminu

Zgodovinsko ozadje: Jakob Bandel je v začetku 18. stoletja v imenu cesarja Tolmincem nalagal nepravične davke, pri pobiranju katerih je veliko tolminskega denarja romalo v njegov žep. Ob slabih letinah zaradi menjavanj suše in poplav in ob živinski kugi je bilo plačilo zvišanih davkov na vino in meso za Tolmince nedopustna tiranija. Pričel se je organiziran upor proti oblastem, ki je zajel območje širše od Tolminske.
Našo zgodbo smo postavili v čas tik pred prvimi večjimi Bandlovimi zaplembami in zaprtjem prvih puntarskih vodij v Gorici.

Obiskovalci so ves popoldan spremljali velik semanji dan in dogajanje v taborih obeh vojsk – cesarjeve in puntarske ter zaplete Bandla s puntarji in grofom – Tomažem Čečem in Grofico – Bojano Čibej.

Jakob Bandel – Etbin Tratnik s cesarsko vojsko skupine Corporal (www.corporal.cz) pod vodstvom Ferdinanda – Borimira Čudovana je uspel zanetiti upor proti davkom. Puntarji Dragonerregimenta in Huljajpolský kureň z Ivanom Gradnikom – Klemenom Čibejem na čelu, so v manjših napadih in v končni bitki izgnali Bandla iz Tolmina!

 

Novico z našega dogodka so objavili: Delo, Primorske novice, Dnevnik, Občina Tolmin

 

Zahvaljujemo se vsem partnerjem pri projektu – Občina Tolmin (vodilni partner), Zikra s.p., Turistična zveza Gornjega Posočja, Zveza tolminskih mladinskih društev (Gašper in Barbara Jesenšek, Sanja Popov, Janez Leban), lokalnim skupinam – Tminski pustni muziki, kostumiranim otrokom iz vrtca, Študijskemu krožku med zgodovino in Sodobnostjo, Tolminskemu muzeju, Glasbeni šoli Tolmin, bobnarju Petru Lebanu, Povezovalcu Valterapu, ozvočevalcu Danijelu, kostumografinjama Ireni Gorenšek in Mojci Debenjak krznarju Marjanu Petaču, kovaču Rajku, Lectarstvu Perger, ostalim tržničarjem in drugim.

Moja posebna zahvala naj gre obema češkima skupinama, družini (Bankirju Ljubu in gospodinji Katri) in – vsem zgoraj že omenjenim prekrasnim soigralcem v tokrat razširjeni skupini zavoda Svitar za izjemnno sodelovanje, igro in pripadnost! 

Več fotografij najdete pod zavihkom baročne animacije. Obsežnejši album ponuja Facebook:  Fotogalerija Puntarskih dnevov in Uradna stran prireditve, kjer najdete tudi informacije o sami prireditvi in organizatorjih. 

 

Novica je bila objavljena Monday, July 8th, 2013 ob 12:24 pm in spada v kategorijo Splošno.

Post a Comment