company blog

Grad Struga – Vitez ali mušketir?

Grad Struga, 6.7.2014

Ko poči salva mušket avstrijskega regimenta zgodovinske skupine Corporal, je potrebno odpreti usta in zamašiti ušesa!

 

V parku gradu Struga je minulo nedeljo pokalo kot zastavo. Obiskovalci Zgodovinskega popoldneva na Strugi so bili priča prvemu malemu spektaklu vojaških baročnih strelcev na Dolenjskem. Odrasli so potešili svojo vedoželjnost, otroci pa dolili olja svoji razburjenosti nad strelnim orožjem puškarja Miloša Skrbka s Češke republike. Niso pa streljali in sekali z naostrenimi sabljicami zgolj nastopajoči, temveč so se v malo manj nevarnih viteških veščinah med seboj pomerili tudi vsi obiskovalci, seveda pod budnim očesom trubadurja Leonharda in oprode Jurija.

 

Vitez ali mušketir? je bil naslov dogodka v organizaciji zavoda Svitar, ki s Termami Krka sodeluje na Strugi. Kateri jim je bil ljubši, vedo gosti sami. V prid vitezom je izid gotovo obračala gospa Eleonora, s preciznim streljanjem z lokom in z vodenjem po svojem grajskem domu, ter vitez Borimir, z mečevanjem in s prikazom kovanja v kovačiji, kjer sam kuje viteške oklepe.

 

Tega dne je Struga gostila tudi bogato zbirko kovancev in predavanje o numizmatiki Ljuba Čibeja. Še pred zaključkom večera s prelepo srednjeveško glasbo tria Gita, sta spletični Ernestina in Rozalija navdušene otroke že prijavljali na celodnevne otroške grajske delavnice, ki bodo čez poletje na Strugi potekale od naslednjega tedna.

Novica je bila objavljena Wednesday, July 9th, 2014 ob 3:16 pm in spada v kategorijo Grad Struga.

Post a Comment