company blog

Doživljajski ogledi gradu Struga za družine s popustom

Živi muzej Grad Struga

sobota 5. maj ob 10h

nedelja 10.6. ob 10h

Obvezna predhodna rezervacija na mobilno številko: 031230163.

Eleonora in vitez Barbo 2

Grad Struga – Eleonora in vitez Barbo

Gradovi živijo. Skozi stoletja nizajo zgodbe graščakov, vojn, zmag, životarjenj in razcvetov. Kakšne so njihove zgodbe? Na Strugi živeča Eleonora in vitez Barbo vam gotovo ne bosta pustila, da ju zgolj poslušate, temveč vas bosta preizkušala v veščinah meta sekiric, podkvic in plesa ter izpraševala, premamila vas bosta v svojo igro, ki bo postala otrokova igra, njegov izziv in vaš užitek. Grad Struga se težko kosa z lepoto okoliških gradov, vendar pa bi v boju za najbolj doživet ogled za otroke po mnenju mnogih učiteljic in mater morda osvojil lovoriko. Takoj ko otrok prestopi prag gradu, stopi v igro, nepozabno tekmovanje v zgodovinskem znanju in preizkušnjah grajskega življenja.

 

Ker se za vsak dogodek posebej pripravimo tako nastopajoči, kot tudi grad, v Živem muzeju običajno nudimo programe skupinam nad 20 oziroma 30 oseb.

BOGATEJŠO RAZLIČICO OGLEDA – DOŽIVLJAJSKI OGLED ŽELIMO PONUDITI TUDI DRUŽINAM Z OTROKI IN POSAMEZNIKOM, ki sicer nimajo priložnosti videti struške grajske zgodbe.

Poleg tega bomo samo ob tej priložnosti za vas znižali ceno doživljajskega ogleda. Namesto 11 €/osebo, lahko na dva razpisana termina ogled izkusite za 7 €/osebo.

 

Grad Struga

Grad Struga – zgodba o kovanju denarja

Doživljajski ogled je potegovanje za mladega viteza ali damo oziroma za čudežni kovanček iz grajske kovnice. Otroke bomo vključili v struško pripoved zgodovine z različnimi ugankami iz zgodovine. Da ne bodo zanemarjene njihove spretnosti, bomo zanje pripravili tudi tekmovanje v metu bojnih sekiric in podkvic. Ker sta se mladi paž in gospodičnica vedno učila tudi omike in umetnosti, vas bo Eleonora naučila enostaven historični ples v grajski sprejemnici.

1. Sprejem družin pred gradom Struga in povabilo v atrij in pozdrav z zgodovino gradu in anekdotami o starih kranjskih običajih.

2. Pozdrav na dvorišču z izzivom grajske službe.

3. Tekmovanje v metu bojnih sekiric in podkvic. Za majhne otroke bomo dodali še ciljanje glinenih čaš.

4. Voden ogled gradu z nalogami in zanimivimi vprašanji za gotroke v prostorih gradu.

Grad Struga je živi muzej. Vsaka od sob je s pohištvom in predmeti ozadje zanimivim z zgodbam iz naše preteklosti. V spodnjem nadstropju nas čakajo kovačija s kovaško pečjo in kovnica denarja, v kateri naskrivaj še vedno kujemo srednjeveške denariče in pripovedujemo zgodbo o čarovniji, ki se ji pravi denar.

Ob prihodu v prvo nadstropje se otroci z gradniki sprehodijo od renesančne deželne pisarne z zgodbo o upravni ureditvi naših krajev in skozi lovski salon s trofejami stopijo do baročne jedilnice z zgodbo o kostumografiji, čistoči in omiki v baroku. Po sobah se otroci lahko posedejo za grajske mize, primejo v roke predmete na njih in se počutijo kot na domačem gradu.

Eleonora v sprejemnici obrazloži sprejemanje gostov na gradovih, predvsem pa otroke povabi k plesu. Orožarna na Strugi ponuja vprašanja o viteštvu in bojevanju. Najbolj bojevit fant se z našo pomočjo lahko obleče v viteški oklep, njegova izbranka pa se obleče v damo.

Zberemo se v grajski sobi, kjer se gostje posedejo in prisluhnejo Eleonorini srednjeveški pesmi ob kitarski lutnji ter zgodbam o dolini reke Krke – dolini gradov.

5. Za konec pa sreča odloči, kdo si bo v struški skrivni kovnici skoval čudežni kovanček.

 

 

Dogodek se izpelje ob najmanj 30 prijavljenih. Na dogodek sprejmemo skupino do 50 oseb. Obvezne so predhodne rezervacije na telefonsko številko: 031 230 163.

 

 

Novica je bila objavljena Friday, April 6th, 2018 ob 10:04 am in spada v kategorijo Uncategorized.

Post a Comment