company blog

Dobrodošli na Praznik situl!

30.6.2018, Muzejski vrtovi Dolenjskega muzeja v Novem mestu, od 18h do 24h

Danes Dolenjski muzej zopet pripravlja edinstveno prireditev v čast dragocenim halštatskim najdbam!

Obiščite praznik situl z družino, spoznajte kneza in kneginjo, specite ribo ali kruhke na prazgodovinski način, potegujte se za službo knezovega vaojaka ali kneginjine spremljevalke, oglejte si rekonstrukcijo na situlah upodobljenega boksa z ročkami… čakajo vas mnoge družinske delavnice, zanimiv osrednji program in nočno rajanje..

praznik_situl_2018_e_letak1

V imenu Mestne občine Novo mesto, Dolenjskega muzeja in v imenu Svitarja – avtorja tekstualnega dela in scenarija programa ter povezovalca program – vas vabimo na tretji Prazniku situl.

Knežja družina je s svojim upravljanjem, borbenostjo in predvsem uspešnim trgovanjem v prvem tisočletju prinesla blagostanje Marofu sredi Dolenjske skupine jugovzhodnoalpske halštatske kulture. Predvsem ponosni smo na kvalitetne železne ter steklene izdelke, po katerih v halštatu hrepenijo kulture od Baltika do grško-etruščanskega sveta. Na dolenjskem sta se železo in steklo pridobivala v velikih količinah in izvrstni kvaliteti. Z lahkoto so ju menjavali z dragocenostmi tujih kultur kot so grška lončenina, bronasti predmeti iz Sredozemlja, panonski zlati lasni obročki, jantar, alpska sol, olje in vino iz Etrurije pa konji in konjska oprema iz azijskih step…

Več o halštatskem življenju na Prazniku situl najdete na povezavah Dolenjskega muzeja:

Praznik Situl – Dolenjski muzej

Praznik situl – facebook

 

 

Novica je bila objavljena Saturday, June 30th, 2018 ob 9:24 am in spada v kategorijo Splošno.

Post a Comment