company blog

Doživljajski ogled gradu Struga za družine

25.8.2018 ob 10h, grad Struga

Na avgustovskem odprtem ogledu Živega muzeja grad Struga imamo le še nekaj prostih mest!

Doživljajski ogled je potegovanje za mladega viteza ali damo oziroma za čudežni kovanček iz grajske kovnice. Otroke bomo vključili v struško pripoved zgodovine z različnimi ugankami iz zgodovine. Da ne bodo zanemarjene njihove spretnosti, bomo zanje pripravili tudi tekmovanje v metu bojnih sekiric in podkvic. Ker sta se mladi paž in gospodičnica vedno učila tudi omike in umetnosti, vas bo Eleonora naučila enostaven historični ples v grajski sprejemnici.

20180505_DSC_0078-1

DOŽIVLJAJSKI OGLED ŽELIMO PONUDITI TUDI DRUŽINAM Z OTROKI IN POSAMEZNIKOM, ki sicer nimajo priložnosti videti struške grajske zgodbe.

Poleg tega bomo samo ob tej priložnosti za vas znižali ceno doživljajskega ogleda. Namesto 11 €/osebo, lahko na dva razpisana termina ogled izkusite za 7 €/osebo.

  1. Sprejem družin pred gradom Struga in povabilo v atrij in pozdrav z zgodovino gradu in anekdotami o starih kranjskih običajih.
  2. Pozdrav na dvorišču z izzivom grajske službe.
  3. Tekmovanje v metu bojnih sekiric in podkvic. Za majhne otroke bomo dodali še ciljanje glinenih čaš.
  4. Voden ogled gradu z nalogami in zanimivimi vprašanji za gotroke v prostorih gradu.

Grad Struga je živi muzej. Vsaka od sob je s pohištvom in predmeti ozadje zanimivim z zgodbam iz naše preteklosti. V spodnjem nadstropju nas čakajo kovačija s kovaško pečjo in kovnica denarja, v kateri naskrivaj še vedno kujemo srednjeveške denariče in pripovedujemo zgodbo o čarovniji, ki se ji pravi denar.

Ob prihodu v prvo nadstropje se otroci z gradniki sprehodijo od renesančne deželne pisarne z zgodbo o upravni ureditvi naših krajev in skozi lovski salon s trofejami stopijo do baročne jedilnice z zgodbo o kostumografiji, čistoči in omiki v baroku. Po sobah se otroci lahko posedejo za grajske mize, primejo v roke predmete na njih in se počutijo kot na domačem gradu.

Eleonora v sprejemnici obrazloži sprejemanje gostov na gradovih. Orožarna na Strugi ponuja pripoved o viteštvu in bojevanju. Najbolj bojevit fant se z našo pomočjo lahko obleče v viteški oklep, njegova izbranka pa se obleče v damo.

Zberemo se v grajski sobi, kjer se gostje posedejo in prisluhnejo Eleonorini srednjeveški pesmi ob kitarski lutnji ter zgodbam o dolini reke Krke – dolini gradov.

  1. Za konec pa sreča odloči, kdo si bo v struški skrivni kovnici skoval čudežni kovanček.
Novica je bila objavljena Friday, August 24th, 2018 ob 2:56 pm in spada v kategorijo Grad Struga.

Post a Comment