company blog

Kreativno sodelovanje z rudnikom živega srebra Idrija

22. 6. 2019 ob 18h, Rudnik živega srebra Idrija

 

V letošnjem letu se je Svitarju na področju interpretacije kulturne dediščine odprl nov projekt sodelovanja, z Rudnikom živega srebra Idrija.

V soboto 22. 6. si lahko v Antonijevem rovu ogledate plod skupnega oblikovanja in izobraževanja vodnikov, Ogled rudnika s tremi igranimi prizori z naslovom V soju jamskih svetil.

V soju jamskih svetil - Idrijski rudnik

Vsakodnevna idrijska rudarska zgodba o jamskih svetilih se je pričela že  v vhodni zgradbi rudnika, v Šelštvi, kjer so se zbirali rudarji pred odhodom v jamo. Že znameniti naravoslovec  Hacquet v 18. Stoletju pripoveduje, da je takrat tukaj vstopalo v jamo 200 rudarjev. Rudarji so tu vsako jutro pomolili, vzeli svoje številke, dobili olje za jamšarce in odšli v jamo…

250 let po tem zapisu lahko v rudniku podoživimo tri zgodbe rudarjev in njihovih svetil skozi čas. Najdlje, več kot štiristo let, so si v jami svetili z oljenkami, ripsovkami, kot so jim rekli idrijski knapi. V začetku 20 stol. so uvedli  karbidovke, ki so dajale veliko boljšo svetlobo od oljenk. Na zadnje so prišle v uporabo še akumulatorske svetilke, ki so uporabne še danes.

Če ne bi bilo svetilk – oljenk, karbidovk in akomulatorskih svetil –  ne bi bilo idrijskega rudnika, ne rudarjev, ne Idrije, ne živega srebra, ne napredka. Tema prinaša samo … temo. V njej se tudi kapljice srebra ne morejo svetiti.

 

Cilj Rudnika je v prihodnosti vključiti produkt v redno ponudbo.

Novica je bila objavljena Friday, June 21st, 2019 ob 12:10 pm in spada v kategorijo Splošno.

Post a Comment