company blog

PREVZEM IN ODPRTJE GRADU RIHEMBERK

Dobrodošli na grad Rihemberk!

Sobota 25.  7.  2020 ob 10h

Mestna občina Nova Gorica bo z zavodom Svitar v soboto 25. 7. 2020 ponovno odprla grad Rihemberk za obiskovalce.

Grad Rihemberk 1-2

Mestna občina Nova Gorica je na podlagi namere o sklenitvi neposredne pogodbe o oddaji gradu Rihemberk izbrala Svitarjevo Izjavo o zainteresiranosti ter 20.7. grad predala v uporabo našemu zasebnemu zavodu Svitar, nevladni organizaciji, ki deluje z namenom ohranjanja in interpretacije dediščine. Ta bo obiskovalce s svojimi lokalnimi sodelavci na gradu sprejemal v naslednjih poletnih sezonah, letos od prihajajoče sobote do Martinovega.

Zimska obnova grajskega vhodnega stolpa in strehe južnega palacija ter nadgradnja delov grajskega obzidja s posebno apneno tehnologijo, ki se je stoletja uporabljala pri gradnji kamnitih stavb, je polepšala grad Rihemberk, pripravljen na ponoven obisk ljubiteljev kulturne dediščine, mogočnih srednjeveških gradov in lepot Vipavske doline.

Srednjeveška utrdba s trojnim obrambnim obzidjem in najvišjim grajskim stolpom v Sloveniji, ena izmed najbolj markantnih točk Vipavske doline, za vhodnimi vrati večinoma ponuja sprehod po zunanjih površinah medzidij, dvorišč in parka, po trati in med drevesi med stolpiči in zidovi grajskih stavb.

V soboto 25. 7. ste vsi, ki bi radi slišali grajske zgodbe, izvedeli več o zgodovini gradu, njegovih plemenitih lastnikih in naravni dediščini današnje grajske favne, vabljeni na vodena ogleda z grajsko gospo ob 10:30 za odrasle in ob 17:00 za otroke oziroma družine. Za obiskovalce sta vodenji brezplačni, oziroma sta vključeni v vstopnino v grad. Za vzpon na grajski stolp po stopnišču znotraj 3 metre debelega zidu je potrebna maska. Večji dogodek ob odprtju gradu je ob ugodnih razmerah predviden v začetku jeseni.

Grad bo od sobote za posamezne obiskovalce odprt v sobotah, nedeljah in praznikih. Vodeni sprehodi po grajskem kompleksu so za predhodno najavljene obiskovalce možni tudi v drugih terminih. Manj znano, a presenetljivo dejstvo je tudi, da za zasebni dogodek, praznovanje ali snemanje grad lahko najame tudi vsak posameznik in tako do popolnosti uživa njegovo dostopnost in mogočnost. Za informacije in rezervacije obiskovalci lahko pokličejo na tel. št. 051 201 910 oziroma pišejo na elektronsko pošto grad.rihemberk@gmail.com.

 

Več o gradu Rihemberk najdete TUKAJ, ali na Facebook strani Grad Rihemberk. V pripravi je spletna stran gradu, ki bo objavljena v naslednjih tednih.

Novica je bila objavljena Tuesday, July 21st, 2020 ob 4:14 pm in spada v kategorijo Rihemberk.

Post a Comment