company blog

6. Praznik situl – Festival železnodobnega življenja in kulinarike

Novo mesto, 26. junij 2021, od 15.00 do 23.00

Po najdiščih Novega mesta
Kandija, Glavni trg, Marof, Kapiteljska njiva, Dolenjski muzej

 

letak Praznik situl 2021

 

Praznik situl praznujemo v čast in spomin našim prednikom iz dolenjske starejše železne dobe, imenovane tudi halštatska kultura, ki je cvetela od 8. do 4. stoletja pred našim štetjem. Posvečamo ga našim svetovno znanim situlskim spomenikom, železu in steklu, zaradi katerih je naš Marof že pred dvema tisočletjema in pol užival bogastvo doma pa do Panonije in Alp, Baltika, Balkana, Etrurije in Grčije.

Najdbe izkopane na novomeških arheoloških najdiščih so življenje in umetnost prebivalcev utrjenih gradišč iz prvega tisočletja pred našim štetjem dvignile v sam vrh evropske arheološke železnodobne dediščine. Med temi arheološkimi najdišči so Kandija, Glavni trg, Marof in Kapiteljska njiva. Na teh 4 arheoloških najdiščih bomo na 6. prazniku situl postavili 4 prizorišča interpretacije halštatske dediščine s strokovnimi vodenji, uprizoritvami, glasbo, delavnicami, rokodelci in tržničarji:

Program Kandije bo s strokovnim vodenjem opeval bogate arheološke najdbe iz kandijskih knežjih gomil.

Na Glavnem trgu vas ob rokodelcih in gostinski ponudbi čakata predstava za otroke Čarobni dar in tekmovanje za knezove vojščake v streljanju z lokom in metanju sulic.

Nekoč utrjeno gradišče Marof bo danes zaživelo s presvetlo kneginjo, knezom, njunim spremstvom, konji in rokodelci, v uprizoritvi vrnitve kneza iz bojnega pohoda, osrednji predstavi današnjega dogodka.

In ko se dan preobesi k večeru, boste na Kapiteljski njivi poleg strokovnega vodenja po izjemnem najdišču bogatih halštatskih grobov našli tisto, česar si želimo vsi, magični jantarni prah, ki vam bo s pomočjo svečenice izpolnil vse vaše plemenite želje.

 

Dobrodošli v življenje starejše železne dobe!

 

praznik_situl_letak_2021_varianta (1)-2

Novica je bila objavljena Friday, June 25th, 2021 ob 10:59 pm in spada v kategorijo Splošno.

Post a Comment