company blog

Grad Rihemberk bo dobil obsežno monografijo ZRC SAZU

Grad Rihemberk, 5. 6. 2021

V soboto 5. 6. 2021 je bila na pobudo ZRC SAZU na gradu Rihemberk izvedena dolgo pričakovana delavnica v okviru strokovne ekskurzije največjih poznavalcev slovenskih gradov.
Namen srečanja pod vodstvom dr. Miha Preinfalka (Zgodovinski inštitut Milka Kosa ZRC SAZU) in dr. Helene Seražin (Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU) je bila priprava velike znanstvene monografije o gradu Rihemberk, kakršno so doslej že dobili nekateri najpomembnejši slovenski gradovi.  
Zbor strokovnjakov, avtorjev prispevkov monografije, se je na osrednjem grajskem dvorišču zbral z namenom predstavitve svojih ugotovitev in izmenjave idej.
Grad Rihemberk _ZRC SAZU_5_6_21_5
Srečanje je s predstavitvijo načrta za nastanek obsežnega knjižnega dela odprl vodja projekta monografije dr. Miha Preinfalk.
Po nagovorih strokovne sodelavke za razvojne projekte na Mestni občini Nova Gorica Nataše Kolenc in direktorice zavoda Svitar Bojane Čibej je besedo prevzel dr. Igor Sapač, strokovni vodja ekskurzije. Prvo predavanje je posvetil stavbnemu razvoju gradu Rihemberk. Svoje ugotovitve je podkrepil z nazornimi grafičnimi rekonstrukcijami stavbnih faz gradu skozi njegovo skoraj 800 letno zgodovino.
Politično situacijo širšega prostora in zgodovino gradu v srednjem veku, v času gospodov Rihemberških, nam je predstavil dr. Miha Kosi in s svojim kratkim predavanjem odprl predstavitev dosedanjih raziskovalnih rezultatov prisotnih strokovnjakov, s področja zgodovine, umetnostne zgodovine, umetnosti, etnologije in drugih strok, ki bodo združile poglede v celovitem pogledu na grad Rihemberk.
Dr. Igor Sapač je srečanje nadaljeval s strokovnim vodenjem po gradu. Obisk tako dostopnih kot tudi širši javnosti nedostopnih prostorov gradu je odprl številne priložnosti in problematike gradu ter podprl nadaljnjo izmenjavo strokovnih izkušenj.
Ekskurzijo je zaokrožil ogled lokacije nekdanjega spodnjega gradu v Braniku, z domačinoma Savinom Joganom in Alenko Pavlica.
Monografija, posvečena gradu Rihemberk, bo izšla v založbi ZRC SAZU v okviru zbirke Castellologica Slovenica, ki sta jo zasnovala Zgodovinski inštitut Milka Kosa ZRC SAZU in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta.
Ustvarjalni duh avtorjev z radostjo pričakovane monografije je na gradu pustil žarke napredka proti vse bolj svetli grajski prihodnosti.
Novica je bila objavljena Tuesday, June 8th, 2021 ob 4:51 pm in spada v kategorijo Rihemberk.

Post a Comment