company blog

O gradu Raka

Grad Raka – Arch velja za enega najstarejših srednjeveških gradov v Sloveniji.

 

V zgodovinskih listinah je omenjen že od leta 1161, izrecno pa leta 1279 kot Castrum Arch. Približno v drugi polovici 12. stoletja so ga pozidali grofje iz Bogna, nato so ga podedovali grofje Andeški, za njimi so bili lastniki vojvode Spanheimi.

Neposlušne tlačane je dala tedanja grofica Barbara Bela, ki je slovela po svoji krutosti privezati na sramotilni kamen, ki ga še danes najdemo ob poti, ki vodi h gradu. Tudi zaradi tega je grad pogorel med vseslovenskim kmečkim uporom leta 1515.

 

Grofico Barbaro Belo in njeno zgodbo je Svitar obudil v grajskem escape produktu Skrivnost Barbare Bele. Ali ste kos njenim spletkam in hotenjem, lahko preverite z obiskom!

 

SKRIVNOST BARBARE BELE

 

 

Grad je bil obnovljen v renesančnem slogu leta 1525. V 17. stoletju so bili lastniki raškega gradu gospodje Verniški, ki so grad pozneje prodali rodbini Kajzelj, ki je pod gradom uredila tople grede in ribnik, v katerem so gojili rake. Med leti 1784 in 1825 je s svojo navzočnostjo baron Haller von Hallerstein rešil stari grad pred propadanjem in mu dal povsem novo in polepšano obliko.

Med drugo svetovno vojno je bila v gradu vojaška postojanka.
V letih 1948 – 1998 so  v gradu živele sestre usmiljenke.

Leta 2014 je grad kupil zasebni lastnik in ga s pomočjo Občine Krško obnovil. Opremil ga je z več kot 1500 starinami, kar Rako uvršča med najbolj bogato opremljene gradove v Sloveniji.

 

Več o gradu in muzejski ogledi:

Grad Raka si je mogoče ogledati tudi v muzejskem ogledu z vodnico. Na uradni spletni strani gradu najdete VEČ O ZGODOVINI GRADU RAKA in muzejskih ogledih gradu.