company blog

Zakladi gradu Rihemberk 7

SKRITI PREDMET: ŠIVANKA

 

Predstavitev predmeta: Medeninasta šivanka, replika šivanke iz 14. do 15. stoletja, Evropa.

*

Marija s sivanjem 15. stol       BronzeNeedle14-15CThreaveCastleScotland

*

Uporabnost predmeta v zgodovini:

Šivanje je bilo v srednjem veku večinoma domena žensk. Domnevamo, da se v času srednjega veka ženske pogosto niso vključevale v gospodarstvo gospostva, zato so prevzemale skrb za grad in domača opravila, med katera je sodila tudi izdelava oblačil. Materiali in moda so bili strogo predpisani za vsak sloj. Dragoceno barvito blago, kot so svila, brokat in žamet se je uvažalo iz Italije, Indije in tudi drugih dežel. Privoščili so si ga lahko in so si ga smeli le višji sloji. Oblačila so bila šivana ročno, najbolj dragocena so bila opremljena z bogatimi vezeninami, poldragimi in dragimi kamni. Moške srajce, jopiči, plašči in pokrivala po bogatosti in okrasju niso zaostajala za ženskimi oblačili. Sodeč po slikovnih virih so se moški zelo bogato krasili z različnim nakitom, kot so ovratne verige, pasovi, priponke in igle z dragimi kamni.

Osnovni pripomočki za šivanje kot so šivanka, igla in naprstnik se skozi stoletja skorajda niso spremenili. Šivanka je eno izmed najdlje uporabljanih orodij v zgodovini. Za izdelavo oblačil jo uporabljamo že od prazgodovine. Šivanke so bile izdelane iz medenine, brona, železa in kosti, glede na premožnost lastnice.

 

Povezava z življenjem na gradu Rihemberk (za bolj radovedne):

Moška in ženska oblačila višjih slojev so bila do zadnjih stoletij vedno izdelana po meri naročnika. Izdelovali so jih krojači in šivilje, ki so jih plemiči pogosto imeli pri sebi na gradovih. Gospe oziroma njihove šivilje so na gradu Rihemberk najverjetneje izdelovale različna oblačila, odeje, tapiserije, zavese, posteljnino, vrvi, mreže in slamnate vrvi za klobuke in košare.

 

STAVBA, V KATERI SE NAHAJA PREDMET: JUŽNI PALACIJ

Do konca 14. stoletja se je družina gospodov Rihemberških razširila z družino Ulrika I., družino Ulrika II. in nato še družino njegovega sina Ulrika III. Kmalu po izgradnji kapele so gospodje Rihemberški pričeli z gradnjo dodatnih bivalnih objektov. V vogal južne in zahodne stranice peterokrakega obrambnega obzidja so konec 13. stoletja prizidali prvotni južni palacij. Domnevno se je to zgodilo po izgradnji kapele. južni palacij je obsegal le zahodni del današnjega južnega trakta. Vzhodni del je bil dograjen najkasneje v 17. stoletju.

Takrat je bil nadgrajen tudi danes porušeni zahodni trakt, katerega prva gradnja ostaja časovna neznanka.