company blog

Zakladi gradu Rihemberk 9

SKRITI PREDMET: KRAGULJČEK

 

Predstavitev predmeta: Medeninasti kraguljček, original iz začetka 20. stoletja, Slovenija.

*

a22f04a9645d83f7e87af94947fa48be

*

Uporabnost predmeta v zgodovini:

Manjši kraguljčki so se sodeč po virih uporabljali že v 13. stoletju, prišiti na ovratnice mačk, psov in drugih udomačenih živali. V 14. stoletju so se v Evropi uporabljali tudi kot dodatek na oblačilih kot so ovratniki, pasovi in krila, vendar so v kasnejših stoletjih izginili iz oblačilne mode. Namesto njih so najverjetneje v 16. stoletju prišli v uporabo večji kraguljčki, ki so jih pritrjevali na ovratnice za živali in usnjene pasove za konje.

 

Povezava z življenjem na gradu Rihemberk (za bolj radovedne):

Gospodje Lanthieriji so imeli hlev za svoje konje v gospodarskem delu gradu. Kraguljčki, kot je naš, so se še v času pred prvo svetovno vojno pritrjevali na usnjene pasove konjske opreme. Če je pozimi zapadel sneg, so kraguljčki naznanjali prihod konjev s sanmi, ki so neslišno tekle po snegu.

 

STAVBA, V KATERI SE PREDMET NAHAJA: HLEV

Čas prve izgradnje objekta, ki je stal na mestu konjskega hleva ni natančno ugotovljen, vendar se domneva, da je bil postavljen konec 17. stoletja, kmalu po tem, ko je bil nadgrajen bivalni jugozahodni stolpič s pravokotnim krilom, ali pa celo hkrati z njim. Na temeljih prvotnega objekta je bila v 19. stoletju zgrajen hlev, povišan v kaščo.