IGRE PLEMSTVA za različne goste

jezik / language
SI - EN

Doživetja za šole in vrtce

Potovanje v razcvet Rihemberka

Doživljajski ogled gradu Rihemberk s tekmovanji v plemiških veščinah (Trajanje: 2 uri)

Trojno grajsko obzidje skozi 800 let čuva zgodbe o življenju plemstva, ki je zgradilo mogočni grad Rihemberk. Pripovedi o neprecenljivosti njegove kulturne in naravne dediščine smo vpletli v igriv in barvit igrani ogled poln umetniških, športnih in obrtniških presenečenj. Ta bo osrečil otroke ter ustregel učiteljem, vzgojiteljem in profesorjem, ki ob načrtovanju šolskih ali vrtčevskih aktivnosti iščete doživete grajske vsebine.

Prepustite se grajski gospe Eleonori in vitezu Ferdinandu ter z malčki, učenci ali dijaki raziščite, česa vsega se je moral naučiti mlad plemič, da je nekoč lahko prevzel gospostvo in ga uspešno vodil na poti upravnega, vojaškega in kulturnega napredka.

Več

 

Nastopajoči: 2. Sprejmeta vas Eleonora Rihemberška in vitez Ferdinand v avtentičnih posnetkih srednjeveških kostumov.

Cena: 380,00 € oziroma 11,00 €/otroka starosti 4 do 18 let pri skupinah nad 35 otrok. 12,00 €/osebo nad starostjo 18 let pri skupinah nad 31 oseb. Skupinam nad 50 otrok nudimo popust glede na število.

Primernost: Za skupine od 30 do 70 otrok. Za študente turizma, ki bi si radi ogledali primer prakse oživljanja grajskih kompleksov. Za kolektive učiteljev, ki bi se radi razigrali in izobraževali obenem.

~ ~ ~ ~ ~

Potovanje v razcvet Rihemberka je dediščinski igrani ogled za skupine vrtcev, šol in srednjih šol, ki bi na prelepem gradu Rihemberk radi preživeli dve uri spajanja z zgodovino in arhitekturo fascinantnega gradu, hkrati pa se povezali in preizkusili skozi izzive viteških in damskih veščin.

Posvečen je otrokom in dediščini. Program preko različnih metod interpretacije od umetniškega izražanja, vključevanja v tekmovanja pa do raziskovanja otroku približa dediščino. Kostumirana graščaka uporabljata rekvizite in na markantne točke postavljene izzive, s katerimi spodbujata individualno doživljanje in pomene snovne in nesnovne dediščine od srednjega veka do danes.

Pristop, količina informacij in izbor aktivnosti se prilagodijo starosti otrok. Osnovnošolci in dijaki bodo sestavili svoje vojske z vipavskih gradov in med ogledom gradu nanizali tekmovanja v različnih veščinah. Vrtčevski otroci starosti nad 4 leta pa bodo deležni bogatega programa, ki poudari izkustveno raven spajanja z dediščino.

Kljub domišljeni postavitvi točk in zgodovinskim dejstvao bodo otroci sprejeli doživetje kot lahkotno igranje, daleč od svojega sveta, znotraj rihemberškega trojnega obzidja, v svetu, kjer plemenitost in razigranost vedno zmagata.

V ceno je vključeno:

 1. Doživljajski ogled gradu z Eleonoro in Ferdinandom
 2. Sprejem pred gradom Rihemberk z zgodovino in hudomušnim zapletom
 3. Razdelitev skupine v primerno število vojsk z vipavskih gradov, ki bodo tekmovale med sabo ali izbira prvih grajskih pažev med malčki
 4. Sprehod po vzhodnem grajskem medzidju z uvodno zgodbo o gradu, ki se bogati skozi ves sprehod
 5. Pesem Eleonore v grajskem parku
 6. Tekmovanje v ciljanju glinenih čaš
 7. Kovanje srebrnega denariča v gospodarskem delu gradu
 8. Tekmovanje v metanju sekiric ali učenje dvornega plesa
 9. Metanje podkvic za šolarje in dijake ali sestava grajske glasbene skupine za malčke
 10. Izbor in oblačenje viteza in dame na grajskem dvorišču
 11. Vzpon na grajski stolp s preizkusom plemenitosti
 12. Vstopnina v grad

Program izvajamo v slovenskem in angleškem jeziku. Program poteka na zunanjih površinah gradu in v Interpretacijskem centru Natura 2000 Grad Rihemberk. Sprejmemo vas na dogovorjeni termin, ob lepem vremenu.

Kdo bo z vami?
Eleonora – Bojana Čibej, poklicna krajinska arhitektka, pevka in interpretatorka kulturne dediščine ter certificirana vodnica interpretatorka organizacije Interpret Europe.

Ferdinand – Luka Luzar, profesor športne vzgoje in športni trener.

Produkt je vezan na izvajalca, ki nista nadomestljiva, zato vas vabimo, da si pravočasno zagotovite razpoložljiv termin. 

Dodatno:
Če želite program obogatiti, se ob po igranem ogledu lahko podate na raziskovalni tekmovalni ogled Zakladi gradu Rihemberk. 

Za več informacij o Igranem ogledu nam pišite na mail: svitar@svitar.si, ali nam pošljite povpraševanje preko spodnjega obrazca.

 

Mnenja:

“V maju smo z učenci naše šole obiskali grad Rihemberk. Pred vstopom v mogočno trojno grajsko obzidje sta nas pričakala plemenita grajska gospa Eleonora in gospod Ferdinand, seveda v srednjeveških oblačilih. S slikovitimi zgodbami, glasbo, razigranostjo na delavnicah, z interpretacijo in lovom na zaklad sta nas popeljala v življenje plemstva, ki je zgradilo grad. Učenci so pri tej avtentični izkušnji uživali. Strokovnost »gospe Eleonore« in »gospoda Ferdinanda« je neverjetna. Pozorna sta na vsak detajl, njuna interpretacija je avtentična in doživeta. S svojo energijo in sproščenostjo sta nas s časovnim strojem odpeljala v preteklost. Čas je prehitro minil. Z gradu Rihemberk smo odšli povezani in bogatejši za novo izkušnjo. Hvala za to dragoceno in zanimivo doživetje, ki bi ga priporočal vsem. Še veliko uspešnih interpretacij.”

Zapisal Sebastjan Abbad
OŠ Hinka Smrekarja
Gorazdova 16, Ljubljana

~ ~ ~ ~ ~

”Dijaki Novo mesto že več let obiskujemo gradove, kjer ga. Bojana Čibej  in Svitar pripravljajo fantastične programe žive zgodovine. Letos nas je grofica Eleonora gostila na gradu Rihemberk.

Programi Svitarja so obogatitev pouka zgodovine saj preko avtentičnih nalog dijaki spoznavajo teme, ki jih ni v učnem načrtu, so pa pomembne za širjenje splošne razgledanosti dijakov. Prav tako lahko dijaki lažje razumejo določene zgodovinske procese. Preko igre spoznavajo zgodovino vsakdanjega življenja v srednjem veku, razvijajo kompetence kritičnega razmišljanja ter razvijajo sposobnost aktivnega poslušanja in spremljanja dogajanja. Pri skupinskih dejavnostih dijaki razvijajo socialne veščine.

Dijaki se zelo dobro odzivajo na pripravljene aktivnosti. Všeč jim je, da obisk Svitarjevih programov prinaša odmik od klasičnega pouka. Dijakom je všeč tudi to, da pri spoznavanju novih učnih vsebin aktivno sodelujejo zunanji sodelavci.”

Nevenka Malnarič Brulc,
profesorica na Gimnaziji Novo mesto in dijaki 2. letnika

~ ~ ~ ~ ~

Hvala za prečudovito izkušnjo igranega ogleda gradu in odlično vodenje!”
Kolektiv OŠ Branik, 30. 6. 2022

 

Več o gradu Rihemberk

 

Za marsikaterega obiskovalca, ki na poti med Krasom in vasjo Branik skozi krošnje dreves uzre podobo visokega obrambnega stolpa znotraj mogočnega obzidja, je grad Rihemberk na novo odkrita grajska utrdba… čeprav od prve omembe v 13. stoletju mineva že skoraj 800 let.

V tem času se je Rihemberk arhitekturno razširil v razgiban grajski kompleks s trojnim grajskim obzidjem in visokim obrambnim stolpom. Še danes ostaja eden največjih srednjeveških grajskih kompleksov pri nas, primeren za spoznavanje grajske arhitekture in zgodovine.

Njegova burna preteklost piše zgodbe o izjemnem strateškem pomenu, upravno in vojaško sposobnih goriških ministerialih gospodih Rihemberških, o trgovsko in kulturno naprednih Lanthierijih, Avstro-Ogrski bolnišnici v zaledju soške fronte in o uničujočih dogodkih druge svetovne vojne.

Njegova sedanjost pa nas navdaja z občudovanjem mogočnih ostalin. V njih so svoj dom poiskali netopirji, ki preletavajo celotno območje, predstavljeno v Interpretacijskemu centru Natura 2000 Grad Rihemberk.

Danes je grad v lasti Mestne občine Nova Gorica, ki skrbi za postopno obnovo. Uporabnik gradu je zasebni zavod Svitar, ki skrbi za omogočanje dostopnosti gradu in ponudbo programov.

Več o gradu Rihemberk: https://rihemberk.com/

Zakladi gradu Rihemberk

Raziskovalni ogled gradu Rihemberk

Nekoč, ko je grad Rihemberk še stal na pobočju Golca v vsej svoji mogočnosti in lepoti, je skrivnostni graščak, da bi ohranil spomin na razcvet gradu skozi stoletja, skril po gradu majhne predmete iz grajske zgodovine. Zapustil je skrit zemljevid, ki vodi do skrivališč teh majhnih zakladov. Gotovo je dvoje: skrivni avtor zemljevida je zelo dobro poznal dediščino gradu in želel je, da jo spoznate tudi vi.

Raziskovalni ogled se izvede kot tekmovanje med skupinami od 4 do 10 otrok. Tista, ki v najkrajšem času najde vseh 12 zakladov in sestavi pravilno zaporedje gradnje gradu, si prisluži in izdela repliko denariča Alberta II. Goriškega.

Več

Nastopajoči: 1. Grajski gospod ali gospa v posnetkih srednjeveških kostumov.

Cena: V primeru, da se program izvaja samostojno: 8 €/otroka oziroma minimalni pavšal 240,00 evrov pri skupinah nad 30 otrok. Cena vključuje 1 zemljevid na 10 otrok in 1 kovanček.

V primeru, da se program doda Potovanju v razcvet Rihemberka: 120,00 € (vključuje do 4 zemljevide in 4 kovančke).

Primernost: Za skupine od 30 do 70 otrok.

Zakladi gradu Rihemberk je povezovalna tekmovalna igra za skupine otrok v čarobnem grajskem okolju gradu Rihemberk. Ta je s svojo podobo kompleksno grajene srednjeveške utrdbe pod izjemnim obrambnim stolpom enkratno prizorišče iger s pustolovskim pridihom. Cilj otrok, ki jih razdelimo po skupinah, je najti 12 skritih predmetov (v ploščice vdelanih replik ali originalov), ki pričajo o življenju plemstva v zgodovini. Skrivajo se v 12 različnih zgradbah gradu, ki so bile zgrajene v različnih obdobjih zgodovine. Otroci skozi spoznavanje zgodovine gradu Rihemberk in njegove arhitekturne izjemnosti v prostoru med Vipavsko dolino in Krasom sestavijo pravilno zaporedje izgradnje grajskega kompleksa in si za nagrado na kovaškem orodju skujejo kovanec.

V ceno je vključeno:

 • Sprejem grajskega gospoda ali gospe pred gradom
 • Voden uvod in zaključek igre z graščakom
 • Samostojno raziskovanje gradu in skritih predmetov ter spoznavanje grajske zgodovine preko QR kod
 • Zemljevidi gradu Rihemberk na ročno izdelanem papirju (1 zemljevid na vsakih 10 otrok)
 • Kovanje replike denarija Alberta II. Goriškega iz aluminija
 • Vstopnina v grad

Program izvajamo v slovenskem jeziku. Program poteka na zunanjih površinah gradu na dogovorjeni termin, ob lepem vremenu.

Dodatno:
Po želji vam pripravimo različico brez uporabe telefona: z informacijami o predmetih in grajskih stavbah na listinah, za dodatek 50,00 evrov.

 Za več informacij o Igranem ogledu nam pišite na mail: svitar@svitar.si, ali nam pošljite povpraševanje preko spodnjega obrazca.

Kontaktirajte nas za izvedbo