IGRE PLEMSTVA za različne goste

jezik / language
SI - EN

Grad Rihemberk – Tabor nad Dornberkom, nedelja 18. 9. 2022 od 9. do 17. ure

Vabljeni na pohod dveh gradov, ki bo potekal v okviru Evropskega tedna mobilnosti »Živi zdravo. Potuj trajnostno.«

 

PROGRAM:

9.00–18.00 Obisk gradu Rihemberk s popustom pri vstopnini

10.00-17.00 Družinska raziskovalna igra Zakladi gradu Rihemberk

10.00 Brezplačen voden ogled Tabora z ostanki gradu Dornberg

10.00-17.00 Pokušina domačih dobrot in ogled galerije v vasici Pedrovo

16.00 Brezplačno TOP doživetje Potovanje v razcvet Rihemberka – kostumiran igrani ogled gradu z zabavnimi preizkušnjami za obiskovalce vseh starosti. Izjemna, letos edina priložnost za posameznike, da doživijo ta produkt, ki se sicer prireja samo za skupine. Ogled je financiran v okviru projekta Evropskega tedna mobilnosti. Več o doživetju:

https://www.vipavskadolina.si/si/super-dozivetja/po-sledeh-dediscine-in-lokalnih-posebnosti/potovanje-v-razcvet-rihemberka-igrani-ogled-za-skupine

Rihemberk - Svitar - Potovanje v razcvet Rihemberka 3-1

*

TEDEN MOBILNOSTI:
Dan brez avtomobila je bil prvič organiziran v Franciji leta 1998, zamišljen pa je bil kot priložnost, s katero lahko mesta pokažejo svoja prizadevanja za varstvo okolja. Z leti je dan brez avtomobila pod okriljem Evropske komisije prerasel v Evropski teden mobilnosti. Ta občinam vsako leto ponudi prostor za promocijo pobud za trajnostno mobilnost in dvig ozaveščenosti prebivalcev.

 

DOGODEK PRIPRAVLJAJO:
V aktivnosti osveščanja in zmanjševanja uporabe avtomobilov se letos pridružujemo tudi na gradovih Rihemberkin Dornberg. Društvo Tabor nad Dornberkom in zavod Svitar vabita v nedeljo, 18. septembra 2022, na POHOD DVEH GRADOV – OD RIHEMBERKA DO DORNBERGA. Pri pripravi zanimivega programa, ki bo zadovoljil telo in duha, se jima pridružujejo ponudniki iz Pedrovega nad Branikom: Hiša Artes, Eko sirarna Domačija Čilčevi in Ekološka kmetija Toncevi.

VEČ O OBEH GRADOVIH:
Izginuli grad Dornberg je eden najmogočnejših gradov 11. stoletja na Slovenskem. Več o njem si lahko preberete na: http://tabor-dornberk.si/zgodovina/
Le nekaj kilometrov stran je stoletja kasneje zrasel največji grad na Goriškem, grad Rihemberk: https://rihemberk.com/spoznajte-grad/

 

POTEK POTI:
Pot dveh gradov se od gradu Rihemberk vzpenja po cesti Branik–Komen, ki popotnika pripelje do ene lepših vasi, Pedrovo. Na koncu vasice zavije pot navzdol v gozd, da se nato odpre nad vinogradi in oljčniki. V Tabor pripelje popotnika skozi še ohranjeni južni portal zunanjega grajskega obzidja. Začetni del poti poteka po prometni cesti.

BREZPLAČNI PREVOZ:
Pohod bo potekal individualno v obe smeri. Do 17. septembra je možna rezervacija brezplačnega prevoza na relacijah Tabor– grad Rihemberk oziroma grad Rihemberk–Tabor na elektronski naslov info@tabor-dornberk.si ali na 031 664 344.

V sodelovanju s Krajevno skupnostji Branik in Mestno občino Nova Gorica.