IGRE PLEMSTVA za različne goste

jezik / language
SI - EN

Zagreb, Palača Dverce, 3. novembra 2022

Železnodobni poti po Podonavju (Iron Age Danube Route) je bil podeljen certifikat Kulturna pot Sveta Evrope.

Dolenjski muzej v projektu sodeluje kot ustanovitveni partner Železnodobne poti po Podonavju, sicer pa je v sklopu projekta potekalo srečanje sodelujočih 8 držav z 38 partnerji.

Svečane podelitve so se udeležile tudi arheologinja Petra Stipančić, ki je članica izvršnega odbora združenja, direktorica Jasna Dokl Osolnik in direktorica Svitarja Bojana Čibej.

Najbolj odmevna prireditev interpretacije dediščine železne dobe na Železnodobni poti po Podonavju je gotovo Praznik situl, tradicionalni dogodek Dolenjskega muzeja. Scenarij, besedila, koordinacijo nastopajočih, glasbo in povezovanje dogodka Dolenjski muzej zaupa zavodu Svitar. Priprve na Praznik situl v juniju 2023 so že stekle.

Naslednja številka revije Železnodobne poti po Podonavju bo posvečena sedmim dosedanjim Praznikom Situl.

Dr. Stefano Dominioni, generalni sekretar Kulturnih poti Sveta Evrope, dr. Nina Obuljen Koržinek, Ministrica za kulturo Republike Hrvaške, člani izvršnega odbora Združenja Železnodobne poti po Podonavju: Katalin Wollák (Madžarska), Petra Stipančić (Slovenija), mag. Karl Peitler (Avstrija), Jacqueline Balen (Hrvaška), Marta Rakvin (Hrvaška), dr. Matija Črešnar (Slovenija) in predsednik Združenja, Sanjin Mihelić (Hrvaška).