IGRE PLEMSTVA za različne goste

jezik / language
SI - EN

Otvoritev sezone na gradu Rihemberk je bila poleg pestrega dogajanja priča še enemu čudovitemu dogodku, odprla so se dolgo zaprta vrata v grajsko kapelo. Rihemberška kapela je eden najstarejših prostorov na gradu in med zidovi skriva več kot 700 let zgodovine. Skozi čas je doživela različne oblike, od časa romantike, gotike, do današnje podobe, ki izvira iz 17. stoletja, ko je bila modernizirana v renesančnem in baročnem duhu. Rezultat truda in prizadevanj za prenovo, v 2. svetovni vojni močno poškodovane kapele ob požigu in miniranju gradu, je viden v njeni današnji podobi. Kapela ima sedaj obnovljeno streho, izvedena so bila konservatorsko-restavratorska dela na kamnitih elementih kapele ter ponovno postavljen močno poškodovan baročni oltar. Vodja prenove in oživljanja gradu na novogoriški mestni občini, Nataša Kolenc je na prireditvi predstavila sam potek ter tudi nadaljnji načrt prenove. Strokovni del, zgodbo kapele, sv. Pankracija in napredne družine Lanthieri, je predal Alessandro Quinzi, umetnostni zgodovinar in kustos Pokrajinskih muzejev v Gorici.

Prireditev v novo sezono je spremljal slavnostni kulturni program v organizaciji zavoda Svitar. Za pravo presenečanje je poskrbel uvodni prizor z galopom konjenika po medgradju, mečevalskim dvobojem in figura na zgornji terasi. Nadaljevanje dogodka pa je bilo ovito tudi v igrano kostumsko interpretacijo.

Glasbeno poslastico je izvedel trio Cappella Carniola, predstavil nam je glasbo iz posameznih stoletij izvedenih obnov kapele.
Kot posebna zanimivost je bila na drugem prizorišču, v Sprejemno – interpretacijskem centru gradu,  predstavljena presenetljiva maketa samega gradu, ki jo je izdelal domačin Bojan Ličen. Tretje prizorišče otvoritve je bilo namenjeno družinam, ki so uživale na delavnici v lokostrelstvu ter jahanju v grajskem parku.


Obiskovalce je pozdravil predsednik Krajevne skupnosti Branik Bruno Vidmar, s prisotnostjo pa nas je počastil podžupan novogoriške mestne občine Anton Harej.

Prijetno druženje na razgledni ploščadi pa je popestrila prva grajska tržnica z lokalnimi ekološkimi pridelki in izdelki. Obiskovalcem gradu in njegovi okolici bo na voljo še v sedmih novih terminih na več lokacijah. Tržnica je bila realizirana v okviru Projekta LAS sodelovanja »Prehod na sonaravno oskrbo s hrano«.

V letošnji sezoni grad lahko obiščete z najbližjimi v času rednega urnika TUKAJ ali pa se pustite voditi in razveseliti v enem izmed presenetljivih igranih vodenj, ki jih je Svitar razvil na gradu Rihemberk.