IGRE PLEMSTVA za različne goste

jezik / language
SI - EN

8. Praznik Situl je na Glavni trg v Novem mestu privabil množico družin, ki so si ob odličnih rokodelcih in prikazih eksperimentalne zgodovine razširili znanje o cvetočem halštatu Novega mesta.

V soboto je Dolenjski muzej s Svitarjem na Glavnem trgu v Novem mestu pod pokroviteljstvom Mestne občine Novo mesto izvedel že tradicionalni 8. Praznik situl. Tako kot nekatera slovenska mesta v imenu izpostavljajo posebnosti svojega kraja, tako smo tudi mi naše mesto poimenovali mesto situl. Naziv mesto opredeljuje kot pomembno prazgodovinsko središče, zato si ti izjemni arheološki predmeti zaslužijo, da jim je posvečen vsakoletni praznik.

Že petek je muzej na Marofu pripravil odličen program za 500 novomeških osnovnošolcev. Ta je pokazal veliko zanimanje za prikaze življenja in dejavnosti iz prazgodovine.

Okoli 2000 obiskovalcev na sobotni prireditvi pa je dokazalo, da smo Novomeščani ta praznik vzeli za svojega. Vsi sodelujoči so s svojimi predstavitvami navdušili občinstvo in tako vsak posebej prispevali pomemben delež v celodnevni prireditvi. Tokratni gostje s Poljske in Italije, ki na tovrstnih prireditvah predstavljajo eksperimentalno arheologijo iz halštatskega obdobja, so bili nad odzivom obiskovalcev navdušeni. S svojo udeležbo nas je počastil tudi Ambasada RP w Lublanie / Embassy of the Republic of Poland in Ljubljana, nj. ekselenca Krzysztof Olendzki, ki si je z zanimanjem ogledal stojnice z različno ponudbo ter pri tem pozdravil sodelovanje med državama na kulturnem in turističnem področju.

S Praznikom situl se bomo čez 14 dni, tokrat v manjši zasedbi, prvič predstavili tudi na Halštatski dani – Kaptol, na Hrvaškem.

Foto: Boštjan Pucelj