IGRE PLEMSTVA za različne goste

jezik / language
SI - EN

Igre plemstva na gradu Rihemberk, je projekt vzpostavitve programov igrane interpretacije dediščine gradu Rihemberk, ki ga je med leti 2021 in 2023 oblikoval in obiskovalcem ponudil zavod Svitar v sodelovanju z lokalnimi ponudniki. Mednarodna žirija, ki je med tekmovalci iz 21 držav izbirala najboljše projekte v šestih oblikovalskih kategorijah, je v kategoriji Turizem – identiteta kot doživetje Igram Plemstva na gradu Rihemberk podelila naslov BIG SEE Tourism design Award winner.

Foto: Jana & Simon oblikovanje

Foto: Jana & Simon oblikovanje

Nagrade BIG SEE so bile uvedene kot regionalne nagrade za sistematično raziskovanje in promocijo ustvarjalnega in poslovnega potenciala jugovzhodne Evrope. Danes nagrade BIG SEE prispevajo k promociji edinstvenih in izvirnih ustvarjalnih dosežkov na področju arhitekture, interierja, lesa, turizma, produktnega in modnega oblikovanja po vsem svetu. Z osvojitvijo nagrade imajo prejemniki veliko možnosti, da dosežejo mednarodno prepoznavnost svojega dela.

Ekipa zavoda BIG SEE je programe, ki jih gosti lahko doživijo na gradu Rihemberk, prepoznala kot izjemne na področju doživljajskega turizma in potencialne prejemnike nagrade. Svitar se je odzval povabilu k prijavi projekta in s predstavitvijo prepričal žirijo.

Svitar zavod za oblikovanje prostora, zgodovino in umetnost je sicer zasebni zavod v javnem interesu na področju kulture. Poslanstvo zavoda je razvoj inovativne trajnostne in privlačne žive interpretacije dediščine, s katero oživlja gradove in arheološka najdišča, promovira odličnost kulturne dediščine in ustvarja kvalitetne turistične produkte za trg.

Foto: V imenu zavoda Svitar je trofejo prevzela avtorica projekta Bojana Čibej, po poklicu krajinska arhitektka, pevka in interpretatorka kulturne dediščine. Foto: Borna Miljavac Purgar

Od leta 2019, ko je prevzel grad Rihemberk v uporabo od Mestne občine Nova Gorica, zavod skrbi za njegovo dostopnost in razvoj prepoznavnih turističnih dediščinskih produktov. Pri tem Svitar sodeluje z Mestno občino Nova Gorica, Javnim zavodom za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, Krajevno skupnostjo Branik in lokalnimi ponudniki in mladimi.

BIG SEE trofejo je na Tednu oblikovanja Ljubljana, ki je potekal med 5. in 7. oktobrom, v imenu Svitarja prejela direktorica in avtorica projekta Bojana Čibej.

Fascinantno srednjeveško arhitekturo in markantno interpretacijo zavod na gradu združuje v nagrajeno dediščinsko zgodbo pod blagovno znamko Igre plemstva. Ime označuje kvalitetne in trajnostne turistične produkte igrane interpretacije za različne ciljne skupine: povezovalno igrano doživetje Zakladi gradu Rihemberk, igrano vodenje Mogočni grad gospodov Rihemberških, izobraževalni team building Potovanje v razcvet Rihemberka, butično doživetje Rojeni za vladanje – Igra plemstva na srednjeveških gradovih ter v sodelovanju z lokalnimi partnerji tudi doživetje za osebno rast Oporoka Ulrika Rihemberškega in butično doživetje gRAJskost – skrivna vez med gradovi, vodami, kmetijami in vinogradi Vipavske doline. Skupna lastnost produktov je globoka povezava med dediščino, obiskovalcem in interpretatorjem, ki ima lahko izobraževalne, sproščujoče in celo transformativne učinke.

Od leta 2021, ko je Svitar ponudil programe obiskovalcem preko svoje spletne strani, se število skupin na gradu veča. Letošnje leto je po izboru številnih šolskih in poslovnih skupin na prvem mestu izobraževalni team building Potovanje v razcvet Rihemberka. Program skozi prikaze, umetniške vložke in vključujoče igre spozna obiskovalce z gradom in njegovo presenetljivo zgodovino. Družine v knjigi vtisov zapišejo največ pohval za družinski raziskovalni ogled Zaklade gradu Rihemberk, pri katerem grajsko zgodovino raziskujejo z zemljevidom skritih predmetov.