IGRE PLEMSTVA za različne goste

jezik / language
SI - EN

V soboto 8. junija ob 17. uri vas vabimo na Praznik situl – festival železnodobnega življenja in kulinarike.

V letošnjem programu, s katerim želi organizator Dolenjski Muzej Novo mesto s partnerji Mestno občino Novo mesto, Zavodom Novo Mesto in zavodom Svitar nagovoriti predvsem družine, bo sodelovalo več kot 70 kostumiranih nastopajočih.

Z dogodkom bomo oživili slavno železnodobno zgodovino Novega Mesta, ki je bilo v prvem tisočletju pred našim štetjem pomembno središče Jugovzhodne alpske halštatske kulture.

Vez s časom med 800 in 300 leti pred našim štetjem lahko držijo številne arheološke najdbe, ki so ostale zakopane v naši dolenjski zemlji. Bronaste situle, pasne spone, steklene in jantarne jagode, bronaste bojne sekire, železne sulice,
presenetljivo posodje… in številne druge najdbe nam predstavljajo pravo bogastvo – pogled v skrivnostni svet življenja prebivalcev mogočnega mesta Marof, ki je stalo na dobro zavarovanem griču nad nami.

Letošnja tema dogodka je Prazgodovinska kulinarika. Knezovo pojedino bomo pripravili v sodelovanju z arheologinjo Polono Janežič.

Obeta se bogat program z osrednjo predstavo, delavnicami eksperimentalne arheologije z obrtniki in umetniki ter s kulinaričnim kotičkom.

Toplo vabljeni!